VS bereid tot 'substantieel' geweld tegen Irak

BAGDAD/ WASHINGTON, 2 FEBR. De Verenigde Staten zijn bereid “substantieel” geweld te gebruiken tegen Irak als dat blijft weigeren onbelemmerde toegang te verlenen aan de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, zo heeft Washington dit weekeinde via zijn ministers laten weten. Irak heeft vanochtend bemiddeling van Turkije geaccepteerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei gisteren aan het begin van een rondreis door het Midden-Oosten dat Washington nog altijd een diplomatieke oplossing prefereert, maar dat de tijd opraakt. “Het is niet een kwestie van dagen, en ook niet van maanden, dus dat laat weken open”, zei Albright in een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender CNN vanuit Jeruzalem. Albright is nu in de Golf om steun te winnen voor een eventuele actie tegen Irak; Koeweit heeft volgens een Amerikaanse zegsman dergelijke steun al toegezegd.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, onderstreepte tegelijkertijd dat een aanval op Irak - “veel sterker dan de speldenprikken die we in het verleden hebben toegebracht” - niet ten doel zou hebben het land te verwoesten of president Saddam Hussein ten val te brengen. Hij zei ook dat het onrealistisch zou zijn te verwachten dat een aanval een eind zou maken aan het Iraakse vermogen om massa-vernietigingswapens te produceren. Wel zou Saddams vermogen om dergelijke wapens te vervaardigen, erdoor worden beperkt en zou hij minder in staat zijn zijn buren te bedreigen.

Druk diplomatiek verkeer is nu op gang gekomen om Irak ertoe te bewegen alsnog in te binden en de wapeninspecteurs van de VN ook toe te laten tot zogeheten 'presidentiële plaatsen'. Bagdad zelf constateerde dat zelf ook met tevredenheid. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed al-Sahhaf, zei gisteren dat diplomatieke inspanningen om de confrontatie af te wenden “vaart winnen”, en dat Irak daarmee “op zeer constructieve wijze” omgaat. “Wij denken dat diplomatieke inspanningen de manier zijn om de angel uit de situatie te halen”, aldus de minister. In dit verband is een Russische afgezant ten tweede male in Bagdad, en heeft Frankrijk besloten een hoge diplomaat te sturen met een “zeer harde” boodschap van president Chirac aan Saddam Hussein. Chirac had vanochtend een telefonisch onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Boris Jeltsin over de kwestie-Irak. In de komende dagen zal de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, naar Bagdad reizen. (Reuters, AFP, AP)