Twijfels over beleid Shell-vrouw

DEN HAAG, 2 FEBR. Werknemers van Shell plaatsen vraagtekens bij de ambitie van de oliemaatschappij om 20 procent van de hoogste functies door vrouwen te laten bekleden. “Het lijkt me erg ambitieus. Binnen vijf jaar is naar mijn idee nauwelijks haalbaar”, aldus Michiel Kool, voorzitter van de Ondernemingsraad Centraal Kantoor, het Nederlandse hoofdkwartier van de Shell-groep.

Secretaris Jan Olijslagers van diezelfde OR meent dat de kwaliteit van kandidaten voorop moet blijven staan. “Als het té duidelijk om positieve discriminatie gaat, moet je dat wel aan andere werknemers uitleggen.”

Shell liet eerder deze maand weten de dominantie van Britse en Nederlandse mannen in de hoogste gelederen te willen verminderen. De oliemaatschappij stelde zichzelf als eerste grote multinational een keiharde doelstelling: over vijf jaar moeten vrouwen tachtig van de 400 hoogste functies bezetten. Dat betekent 64 vrouwen meer dan nu het geval is. Vrouwenorganisaties reageerden opgetogen.

Ook de twee woordvoerders van Shells ondernemingsraad onderstrepen dat er in de top van de onderneming meer diversiteit moet komen. Meer vrouwen en meer nationaliteiten kunnen zorgen voor een grotere creativiteit.

“Als je voor ambitieuze doelstellingen staat, moet je zo creatief mogelijk zijn. Dat krijg je door meer diversiteit en dat doel heiligt misschien wel wat positieve discriminatie”, stelt Kool. “Maar met deze doelstelling is het een eenvoudige rekensom. Je moet drastische stappen zetten, want er zijn niet zoveel vrouwen in de top. We zijn benieuwd naar het plan achter dit streven.”

Mogelijk zal Shell proberen voor hoge posten meer vrouwen van buiten aan te trekken, maar Kool wijst erop dat de oliemaatschappij daarmee in het verleden “niet heel veel” succes heeft gehad. “Het is toch vooral 'grow your own timber'.” Het enige alternatief lijkt een versnelde, interne carrière voor vrouwen.

De ambitie om vrouwen snel te laten doorstoten naar de top is slechts één element van een heel nieuw personeelsbeleid bij de Nederlands-Britse onderneming, waarbij veel meer flexibiliteit van de werknemers wordt gevraagd. Werknemers weten zich niet meer verzekerd van een vaste werkplek, maar moeten na drie of vier jaar zelf uitkijken naar een nieuwe post.

Sinds enkele maanden plaatsen Shell-bedrijven hun vacatures op het eigen computernet, waar werknemers kunnen kijken of er iets van hun gading bij zit. De ondernemingsraad is vrij positief over die aanpak. (ANP)