TRÈS À LA MODE ET LE PRIX AUSSI

Bij Albert Heijn kwam ik bij de verpakte kruiden een zielig in plastic verpakt plukje tegen. In het onlangs verschenen ingrediëntenboek van deze firma wordt het bij de slasoorten ingedeeld en staat er bij geschreven dat het de jonge blaadjes van mosterdkruid betreft, die pittig, nootachtig smaken. Ook in Wat je ver haalt is lekker van het Groenten en Fruit Bureau is het bij de sla ingedeeld die uit Frankrijk afkomstig zou zijn. De blaadjes smaken, vertelt het Bureau, nootachtig en daarom wordt er ook wel over pindasla gesproken.

De Engelse kookboekenschrijfster Jane Grigson meldt in haar Vegetable Book dat het een beetje een hete, peperige smaak heeft en dat de dagboekenschrijver/kunstcriticus/plantendeskundige John Evelyn (1620-1706) deze wat vergeten plant wel degelijk in zijn tuin had staan. Jane's dochter Sophie Grigson schrijft in haar Ingredients Book dat deze een tikje modieuze plant veel in de Italiaanse keuken wordt gebruikt en een peperachtige smaak heeft: “Rocket is très à la mode et le prix aussi.”

Het gaat dus over rocket, roquette, rokka, raket, raketkruid, arugula. Een plantje dat is herontdekt en waar je aan verslaafd kunt raken. Bij wijze van spreken natuurlijk. In Nederland moet je er in winkels naar op zoek. Je kunt raket rauw als sla eten, rauw en klein gesneden door de pasta scheppen, je kunt het kort in een beetje olijfolie stoven en als groente eten (of op je pasta leggen) en je kunt de blaadjes op een boterham leggen en die toedekken met een plak parmaham en een beetje dun geschaafde parmezaanse kaas. Voor een echte raketjunk is niets te dol. Ook geen valse 'pestosaus' die in plaats van met basilicumblaadjes met raket wordt gemaakt.

Het maken van deze variatie gaat zo: doe de raket en spinazieblaadjes in een keukenmachine of blender. Doe hier de pijnboompitten, de kaas en een scheutje olijfolie bij. Maal alles fijn en voeg beetje bij beetje olijfolie toe tot een smeuïge pasta is ontstaan die vrij dik is. Voeg tenslotte nog een klein beetje balsamico-azijn toe. Breng deze pesto op smaak met zout en peper.

2 handjes raket

1 handje spinazieblaadjes

50 gram pijnboompitten

50 gram parmezaanse kaas

olijfolie aceto balsamico

zout en peper

Gebruik deze raketpesto om een lekkere paddestoelenboterham klaar te maken. Bak verschillende soorten paddestoelen heel kort in een klein beetje boter tot ze knapperig en lichtbruin zijn. Snij een warm gemaakt ciabattabrood in 10 stukken van 10 centimeter breed. Snij deze stukken open. Smeer op de onderste helft een beetje raketpesto. Leg de gebakken paddestoelen er bovenop. Klap het brood dicht en eet het meteen op.