Tien jaar geëist tegen handelaar van Sumitomo

TOKIO, 2 FEBR. De openbare aanklager in Tokio heeft vandaag tien jaar - de maximale straf - geëist tegen voormalig koperhandelaar Yasuo Hamanaka van het handelshuis Sumitomo Corp., die in 1996 een schandaal veroorzaakte door een verliespost van 320 miljard yen (4,8 miljard gulden) voor zijn werkgever te creëren.

Sumitomo maakte het verlies in juni 1996 bekend. Werknemer Yasuo Hamanaka zou het verlies over een periode van tien jaar met ongeautoriseerde transacties op de Londense kopermarkt hebben opgelopen.

Hamanaka stond in Londen bekend als 'Mr. 5 procent' vanwege het aandeel van de kopermarkt dat hij beheerste. Toentertijd kwamen er veel speculaties los dat Hamanaka met zijn illegale transacties de marktprijs had willen manipuleren. Sumitomo behoort tot de grootste handelshuizen van Japan. In de zaak die nu dient kwam de manipulatie van de prijzen en de vraag of Hamanaka daarvan heeft geprofiteerd echter niet aan de orde.

Hamanaka staat nu terecht voor oplichterij en valsheid in geschrifte waarmee hij de verliezen voor Sumitomo heeft verborgen. Door direct schuld te bekennen aan fraude en valsheid in geschrifte, voorkwam Hamanaka een langdurige rechtszaak zodat vele vragen die in de kwestie nog open zijn, vermoedelijk onbeantwoord blijven.

Hamanaka maakte in de tussentijd wel winst voor het bedrijf SCAT van zijn ex-baas Shimizu die in 1987 bij Sumitomo opstapte en heeft ook zelf veel geld aan de handel overgehouden. Grote bedragen werden van Sumitomo rekeningen overgeschreven naar SCAT. Hamanaka heeft beweert dat dit winst betreft die te danken was aan goede adviezen van Shimizu. Hamanaka heeft de details van de transacties reeds lang geleden vernietigd.