SmithKline en Glaxo; Megafusie in productie van medicijnen

ROTTERDAM, 2 FEBR. De Britse concerns SmithKline Beecham en Glaxo Wellcome gaan het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld vormen. Met de nieuwe combinatie, goed voor een omzet van bijna 100 miljard gulden, zijn de eerdere fusieplannen van SmithKline Beecham en American Home Products van de baan.

De zaterdag bekendgeworden fusie zal volgens analisten een nieuwe golf allianties teweegbrengen. Op het gebied van op recept verkrijgbare medicijnen krijgen SmithKline Beecham en Glaxo Wellcome bijna 10 procent van de wereldmarkt in handen, twee keer zoveel als de grootste concurrenten Novartis (de huidige marktleider) en Merck.

De schaalvergroting is onder meer een gevolg van de steeds hogere onderzoeks- en marketingkosten voor nieuwe medicijnen. Door het samengaan van Glaxo en SmithKline ontstaat de grootste organisatie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in de gezondheidsindustrie. Het onderzoeksbudget van de nieuwe combinatie zal ruim 6 miljard gulden bedragen.

SmithKline Beecham onthulde vrijdag na het sluiten van de effectenbeurs van New York dat de onderhandelingen met American Home Products uit de Verenigde Staten over een samengaan zijn stopgezet.

Onduidelijk is waarom die onderhandelingen, die al enkele maanden liepen, zijn mislukt. Een dag later werd in een gezamenlijke verklaring van Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham bekendgemaakt dat hun fusiegesprekken wel resultaat hebben. De financiële details van de fusie, waardoor een concern met een marktwaarde van circa 340 miljard gulden ontstaat, worden naar verwachting morgen uitgewerkt.

Glaxo Wellcome ontstond in 1995 uit een fusie tussen Glaxo en Wellcome en was korte tijd nummer één in de internationale farmawereld. Een jaar later werd het Zwitserse Novartis marktleider, dat weer een product is van de fusie tussen de Sandoz en Ciba-Geigy.

Ingewijden gaan ervan uit dat voor circa 10 procent van de 110.000 werknemers geen plaats is in de nieuwe combinatie. Het banenverlies in Engeland kan nog hoger uitkomen, omdat beide bedrijven daar hun belangrijkste vestigingen hebben.

De Britse vakbond MSF vreest zelfs dat de helft van de 21.000 Britse medewerkers hun baan zullen verliezen. Een woordvoerder van SmithKline Beecham deed deze berichten af als pure speculatie.

Volgens de huidige waarde zouden de aandeelhouders van Glaxo Wellcome 59,5 procent van de aandelen in de nieuwe onderneming krijgen en die van SmithKline Beecham 40,5 procent. Over deze aandelenverhouding zouden de bedrijven al overeenstemming hebben bereikt. Algemeen wordt aangenomen dat Richard Sykes van Glaxo bestuursvoorzitter wordt en Jan Leschly van SmithKline Beecham de tweede man wordt.

SmithKline Beecham ontstond in 1989 door een samengaan van het in Philadelphia gevestigde en toen sukkelende SmithKline Beckam en het Londense Beecham, dat vanouds een sterke reputatie heeft op het punt van antibiotica. De onderneming behaalde in 1996 een omzet van bijna 12,4 miljard dollar en een nettowinst van 1,6 miljard dollar.

Tot zijn producten behoren het maagzweermiddel Tagamet en Nicorette, een middel om van het roken af te komen, maar ook het tandpastamerk Aquafresh. Glaxo Wellcome ontwikkelde Zantac, internationaal het meest voorgeschreven medicijn tegen maagzweren, en de aidsremmers Retrovir en Zovirax. Het Britse concern behaalde in 1996 een nettowinst van ruim 3 miljard dollar op een omzet van 13 miljard.

De Europese Commissie in Brussel heeft inmiddels laten weten de mededingingsgevolgen van de fusie te zullen onderzoeken. “Gezien de omvang van deze fusie is dat normaal”, aldus een woordvoerder van de Commissie. Insiders verwachten echter weinig problemen omdat mededingingscommissaris Karel van Miert onlangs heeft verklaard een verdere concentratie in de farma-industrie te verwelkomen.

Wanneer de fusie doorgaat, is het de grootste transactie in de geschiedenis. Het record is nu nog in handen van het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf WorldCom dat vorig jaar MCI voor 37 miljard dollar overnam.

In het fusieproces wordt SmithKline Beecham geadviseerd door zakenbank Morgan Stanley, terwijl de belangen van Glaxo worden behartigd door Lazard Brothers.