Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN Zwart/Wit. Nieuw discussieprogramma voor jongeren waarin teams van voor- en tegenstanders discussiëren over een stelling. De leiding is in handen van de Haagse stand-up comedian Sjaak Bral. Vandaag: 'Moet de doodstraf worden ingevoerd? Morgen: 'Kluivert moet Oranje uit'. Veronica, 18.55-19.25u.

Netwerk. Welke rol spelen de politieke tegenstanders van Bill Clinton in de affaire Lewinski? Verder geeft de politieke vakjury een rapportcijfer aan staatssecretaris Schmitz van Justitie. Ned.1, 20.22-21.56u.

Nova. Reportage over de gevolgen voor de gewone man in Indonesië van de rupia-crisis. Ned.3, 22.33-23.03u.

Het Elfde Uur. Andries Knevel ondervraagt minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo. Zijn voortdurende verblijf in het buitenland zorgde ervoor dat zijn partij D66 op veel momenten zijn aansturing moest missen. Verder professor A.J. Dunning, hoogleraar cardiologie aan de Universiteit van Amsterdam over de spanning tussen de christelijke verbeelding en de moderne natuurwetenschap; en orthopedagoog Rob Hondsmerk, initiatiefnemer van de stichting Chris voor kinder- en jeugdhulp. De kindertelefoon wordt bijna 4000 maal per jaar gebeld. Ned.2, 22.05-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Kwesties: Met Mannen en Macht. Vandaag zetten vijf politica hun politieke ambities en ervaringen in de politieke arena op een rijtje. Welke keuzes maken ze en welke compromissen sluiten ze? Zijn ze aanvaard in het politieke wereldje of blijven ze vreemde eenden in de bijt? Hoe is het om te moeten werken met mannen en macht? Bel.2, 20.30-21.25u.

Disaster. Serie docudrama's over grote rampen en hoe ze voorkomen hadden kunnen worden. Vandaag het ongeluk met het booreiland Piper Alpha in 1988 waarbij 167 mensen om het leven kwamen. Degenen die het ongeluk overleefden, zijn degenen die in het ijskoude Noordzee-water zijn gesprongen. Herh. BBC2, 21.00-21.30u.

Pleasure Beach. 6-delige documentaireserie over het personeel van pretpark Blackpool Pleasure Beach. Een jongetje raakt gewond tijdens een ritje in de lawineattractie en er zijn immigratieproblemen met de nieuwe Russische ijsdanser. BBC1, 22.30-23.00u.

ZDF-Nachtexpress. Reportages. Veel modestijlen ontstaan op straat, bij groeperingen die zich willen onderscheiden. Afl.: S, M, L, XXL-Streetfashion. Duitsl.2, 00.25-03.00u.

SPORT

Voetballen doe je zo. Special van Henk Spaan over de Italiaanse voetballers Dino Baggio en Fabio Cannavaro. Veronica, 21.25-22.00u.

AMUSEMENT

Film 98. Barry Norman bespreekt de films The Edge met Anthony Hopkins, The Ice Storm met Sigourney Weaver en Kevin Kline, en Flubber met Robin Williams. BBC1, 00.15-00.45u.

Oprah: People's sexiest men alive. Naar aanleiding van een populariteitspoll in het Amerikaanse weekblad People, kozen de lezers en lezeressen George Clooney als meest sexy man van het ogenblik. Brad Pitt en Tom Cruise volgden op enorme afstand. Reden voor Oprah Winfrey de mannen te ondervragen over hun status. Morgen, RTL4, 11.00-11.45u.

MUZIEK

Streetnoise. Laatste aflevering van een serie korte muziekfilms, waarin jonge jazzmusici zich in hun spel laten insprireren door verschillende Amsterdamse lokaties. Vanavond: jazzpianist Michiel Borstlap in een zomers Vondelpark. Ned.3, 21.48-21.53u.

Het Uur van de Wolf. Sonic Acts. Documentaire van Frank Scheffer over de stand van zaken in de elektronische muziek in het kader van het festival Sonic Acts in het Amsterdamse Paradiso. Aan de hand van interviews, muziekfragmenten en archiefbeelden wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van de elektronische muziek, vanuit het perspectief dat op dit moment de grens tussen de serieuze en de populaire muziek aan het vervagen is. Er is duidelijk sprake van een cross-over. Ned.3, 23.20-0.20u.

FILM

Intersection (Mark Rydell, 1994, VS). Volstrekt overbodige remake van Claude Sautets vermaarde Les Choses de la Vie (1969), waarin Michel Piccoli tijdens een fataal auto-ongeluk terugblikt op zijn amoureuze dilemma's. Nu is het een onaangename Richard Gere die maar niet kan kiezen tussen stijve echtgenote Sharon Stone (!) en aanhankelijke minnares Lolita Davidovich. SBS6, 20.30-22.30u.

Raising Cain (Brian De Palma, 1992, VS). John Lithgow speelt de rol van zijn leven als zorgzame kinderpsycholoog met meerdere, kwalijke persoonlijkheden in onbehouwen thriller van Hitchcock-adept De Palma. Flauwe ontknoping. Ook al met Lolita Davidovich. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. Les Roseaux sauvages (André Téchiné, 1994, Frankrijk). Op jeugdherinneringen van de regisseur (1943) gebaseerd drama observeert incidenten uit de levens van veerkrachtige adolescenten in het Villeneuve sur Lot van 1962. Bekroond met vier Césars, waaronder die voor beste film en regie. Ned.3, 0.32-2.21u.

. Statsjka/Strike/Staking (Sergei Eisenstein, 1925, Sovjet-Unie). Zie film-vooraf. Duitsl.1, 0.50-2.00u., zwart-wit, zwijgend.

The Greek Tycoon (J. Lee Thompson, 1978, VS). In zijn onbeschaamdheid amusante boulevardfilm biedt ouderwetse glamour en een gewiekst verdraaide weergave van het leven van Onassis en diens huwelijk met Jacqueline Kennedy. Met Anthony Quinn als Theo Tomasis en Jacqueline Bisset als de jonge presidentsweduwe Liz Cassidy. BBC1, 1.15-3.00u.

Captain Nemo and the Underwater City (James Hill, 1969, Engeland). Nautisch avontuur voor het hele gezin. Robert Ryan als Jules Verne's Nemo. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.45u., nagesynchroniseerd.

The Loved One (Tony Richardson, 1965, VS). Brutale satire over het Amerikaanse begrafeniswezen, naar de roman van Evelyn Waugh. Een Engelse dichter merkt in Californië dat er in deze branche een flinke duit valt te verdienen. Destijds geafficheerd als 'the motion picture with something to offend everybody'. Met Robert Morse, John Gielgud, Rod Steiger, Liberace. BBC2, 1.35-3.40u., zwart-wit.