Samsonov wint Top Twaalf; Vriesekoop zegeviert jaar na afscheid

ROTTERDAM, 2 FEBR. Bettine Vriesekoop heeft de open Russische kampioenschappen op haar naam gebracht. Een jaar na haar officiële afscheid was de 36-jarige tafeltennisster gisteren in Moskou te sterk voor de Russin Oksana Koetsj, nummer 165 van de wereld: 23-21, 21-16 en 21-18. In de eindstrijd van het mannendubbelspel verloren Jonah Kahn en Michel de Boer in twee games van de Russen Smirnov en Gavrilov, 10-21 14-21.

Vriesekoop speelde in Rusland om haar plaats op de Europese ranglijst te verdedigen. De Amsterdamse speelde vorig jaar, bij de Europese Top Twaalf in Eindhoven, haar laatste internationale wedstrijden. Na een jaar zonder internationale duels dreigde ze haar negende plaats op de Europese ranglijst kwijt te raken. Nederlands nummer één reisde naar Moskou om wedstrijdritme op te doen voor het EK, dat van 23 april tot en met 3 mei in Eindhoven wordt gehouden.

Bij de Top Twaalf van vorig jaar nam Vriesekoop afscheid van het tafeltennis. Een paar maanden later liet ze zich, vooral door de organisatie van het EK, overhalen om in Eindhoven te spelen. Met Vriesekoop verwacht de organisatie meer sponsors en meer aandacht van de televisie te trekken. Vriesekoop liet zich overhalen, vooral uit financiële overwegingen.

De Europese top speelde vanaf vrijdag in het Zweedse Halmstad. Aan de Top Twaalf deden twaalf maanden geleden nog drie Nederlandse deelnemers mee, Vriesekoop, Mirjam Hooman en Trinko Keen. Ditmaal was alleen Danny Heister uitgenodigd. Hij was als reserve aangewezen, maar kwam uiteindelijk niet in actie.

Een voormalige teamgenote van Vriesekoop, Ni Xia, prolongeerde haar titel met succes in Zweden. De Luxemburgse van Chinese afkomst bleef ongeslagen in haar groepswedstrijden en drong ten koste van Marie Svensson door tot de finale. Daarin stuitte ze op de Duitse Nicole Struse, die gistermiddag haar eerste nederlaag leed. Ni Xia won met 21-13, 22-24, 21-16, 19-21 en 21-16.

Bij de mannen ging de eindoverwinning naar Vladimir Samsonov. De 22-jarige Witrus bleef als enige ongeslagen in de groepsduels. In de halve eindstrijd nam hij met 3-1 revanche op de tien jaar oudere Zweed Jan-Ove Waldner, van wie hij vorig jaar verloor in de WK-finale. Waldners landgenoot Peter Karlsson versloeg in de andere kruisfinale de Belg Jean-Michel Saive met 21-19 in de vijfde game. De finale werd daarentegen geen moment spannend, 21-12, 21-15 en 21-10.

De Nederlandse mannenploeg dreigt voor het tweede jaar op rij te degraderen. De afvaardiging onder leiding van bondscoach Peter Engel verloor gisteren in Moskou met 4-0 van Rusland. De eerste ontmoeting in Soest eindigde eveneens in een afgetekende 4-0 zege voor de Russen. In twee duels tegen Slowakije kan Nederland, vorig jaar nog uitkomend in de hoogste afdeling van het Europese tafeltennis, degradatie naar de tweede divisie nog ontlopen.