Rechter in proces-Papon hoeft niet weg

BORDEAUX, 2 FEBR. Arno Klarsfeld, een van de advocaten die namens de slachtoffers optreden in het proces tegen de van misdaden tegen de menselijkheid verdachte Maurice Papon, zal niet vragen om het terugtreden van rechter Jean-Louis Castagnède. Klarsfeld kondigde eind vorige week aan Castagnèdes vertrek te zullen eisen, nadat hij had bekendgemaakt dat de rechter familiebanden had met joodse slachtoffers die tijdens de oorlog op bevel van Papon naar concentratiekampen waren gestuurd.

De advocaat heeft kritiek op Castagnède sinds die aan het begin van het proces toestond dat de 87-jarige Papon in verband met zijn gezondheid de procesgang niet in hechtenis hoefde door te brengen. Klarsfeld verklaarde gisteren het aan de rechter zelf over te laten om eventueel te vertrekken. Castagnède heeft echter al eerder laten weten dat niet van plan te zijn. (AFP)