Rechter haalt streep door flexcontract buschauffeur

ROTTERDAM, 2 FEBR. Touringcarbedrijven mogen chauffeurs niet langer na afloop van hun seizoenscontract oproepen. Dat kan alleen als het tijdelijke contract officieel verlengd wordt, zo blijkt uit een vonnis van de kantonrechter in Alphen aan den Rijn.

Volgens FNV-jurist A. Kouwenhoven heeft het vonnis ook gevolgen voor andere sectoren die sterk seizoensgebonden zijn, zoals strandtenthouders. “De werknemer met een tijdelijk contract heeft nu iets meer duidelijkheid.”

Bij de toerbussen is in de CAO geregeld dat een werkgever die na afloop van het seizoen nog een paar ritjes heeft, de chauffeur kan oproepen. Ook de vakbonden zijn daarmee akkoord gegaan.

Desondanks is een vakbondslid met steun van FNV-juristen in het geweer gekomen tegen deze regeling, zo meldt FNV Bulletin. De rechter heeft geoordeeld dat dit onderdeel van de CAO in strijd is met de wet. De werkgever had het contract officieel moeten verlengen of de chauffeur een vaste baan moeten aanbieden.

Kouwenhoven is zeer ingenomen met het vonnis. De vakbonden en de werkgevers bestuderen het vonnis op de gevolgen voor een nieuwe CAO. Ongeveer eenderde van de toerbuschauffeurs werkt op seizoenscontract. (ANP)