Partij houdt vast aan oude naam

PARIJS, 2 FEB. Het congres van de Franse gaullisten heeft bij verrassing besloten de naam van de beweging niet te veranderen. Het blijft de Rassemblement pour la République (RPR), de naam die Jacques Chirac 22 jaar geleden gaf aan de politieke groepering die generaal De Gaulle in 1947 rondom zijn persoon oprichtte.

De keuze voor het bestaande etiket was een tegenslag voor de voorzitter van de RPR, Philippe Séguin, die de leiding acht maanden geleden overnam na de zware verkiezingsnederlaag van de rechtse coalitie. De toenmalige premier en RPR-voorman Alain Juppé verdween van het nationale toneel. Oud-Kamervoorzitter Séguin zag zijn kans en werkt sindsdien aan vernieuwing van de statuten en het programma. Hij had het onder zijn leiding hervonden élan willen symboliseren met de vereenvoudigde naam Le Rassemblement (letterlijk: samenscholing, bijeenkomst, verzameling).

Na een geheime stemming van de 3500 afgevaardigden op het congres van de gaullisten in Parijs, bleek gisteren dat 49,94 procent de voorkeur gaf aan Rassemblement pour la France (met dezelfde RPF-afkorting als De Gaulles Rassemblement du Peuple Français van 52 jaar geleden). Het idee van Séguin had 0,66 procent gehaald, terwijl voor behoud van de RPR-naam 49,34 procent had gestemd. Daarop stelde Séguin voor niets te veranderen en RPR te houden.