Muziekprijs voor György Kurtág

MÜNCHEN, 2 FEBR. De in Amsterdam wonende Hongaarse componist György Kurtág krijgt de Internationale Muziekprijs van de Ernst von Siemens Stichting. Aan deze prijs is een geldbedrag van ruim een kwart miljoen gulden verbonden.

De Beierse Academie voor Schone Kunsten zal de prijs op 18 juni overhandigen. Volgens de jury van de onderscheiding past de naam Kurtág in een rijtje met grootheden als Beethoven en Schumann.

De in 1926 in Lugoj geboren componist ontving deze maand ook al het Ereteken voor Wetenschap en Kunst, de hoogste Oostenrijkse onderscheiding op het gebied van cultuur. (ANP)

Ik zou echter graag iets van het 'groepsgevoel' van de oud-bewoners terug willen zien. De groepsverantwoordelijkheid van toen heeft plaatsgemaakt voor een individuele verantwoordelijkheid, op zichzelf is dat natuurlijk prima. Maar in veel gevallen is dit doorgeslagen naar 'ieder voor zich'. Juist in deze tijd, waar iedereen druk bezig is met 'netwerken' op diverse niveaus, zou het niet verkeerd zijn om in je directe omgeving de handen naar elkaar uit te steken.