Montignac best verkochte schrijver in afgelopen jaar

AMSTERDAM, 2 FEBR. Michel Montignac, de Franse bedenker van het naar hem genoemde vermageringsdieet, is met grote voorsprong de best verkochte schrijver van het jaar 1997. Van zijn boek Ik ben slank want ik eet werden in de Nederlandse boekwinkels 370.037 exemplaren verkocht, meer dan 1000 per dag. Het op een na best verkochte boek was de Montignac-exegese Slank & Snel van Ria Tummers, terwijl uitgeverij Artulen bovendien met zes andere Montignac-boeken in de Top-100 over 1997 vertegenwoordigd is.

De lijst met best verkochte boeken is vanochtend in Amsterdam gepubliceerd door de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), bij het begin van het nieuwe boekenseizoen. De Top-100 is vastgesteld aan de hand van door accountants te verifiëren verkoopcijfers van Nederlandse uitgeverijen aan Nederlandse boekwinkels.

Het hoogst genoteerde literaire boek, in de afdeling 'meer dan 100.000 exemplaren', is Jung Changs Wilde zwanen, dat al in 1992 verscheen. In de top tien staan verder Het lelietheater van Lulu Wang (5) en Het geheim van Anna Enquist, allebei met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. Bij de kinderliteratuur zijn het twee boeken van Annie M.G. Schmidt (Jip en Janneke 1 en Pluk van de Petteflet) die met meer dan 25.000 exemplaren het best verkocht zijn. In de Top-100 bezet Schmidt de 51ste en 59ste plaats, ver voor De vloek van de farao van R.L. Stine (92), dat afgelopen vrijdag als best verkochte kinderboek verschenen in 1997 (20.578 exemplaren) bekroond werd met de Venz Kinderboekenprijs.

Uit de tellingen van de Stichting CPNB blijkt verder dat pocketedities met een prijs tot 15 gulden nauwelijks in de Top-100 te vinden zijn; dat oudere bestsellers zeer goed blijven verkopen (Honderd jaar eenzaamheid uit 1972 staat op 90, De ontdekking van de hemel uit 1992 op 18); dat de misdaad-auteur A.C. Baantjer meer boeken verkoopt dan zijn buitenlandse concurrenten Grisham, Ludlum en King; en dat er meer interesse is voor literatuur dan voor 'het spannende boek'. De CPNB voegt hieraan toe dat bestsellers, boeken met een verkoop boven de 25.000 exemplaren, hooguit 15 procent van de boekwinkelverkoop uitmaken. De totale boekverkoop in 1997, in winkels en via boekenclubs of andere kanalen, wordt geschat op 39 miljoen, een stijging van 6 tot 8 procent ten opzichte van 1996.