...MAAR MAXIME VERDRINGT VAN DEN BROEK...

Het bestaan van een schaduwkabinet zou voor het vervullen van een vacature Sorgdrager weinig hebben geholpen, omdat zij niet door een lid van de oppositie maar door een partijgenoot zou worden opgevolgd. Maar het hebben van 'schaduwministers' biedt kiezers en politici wel een alternatief - elke partij zou het moeten doen.

indt althans een groep dertigers binnen het CDA. De 'jonge' CDA'ers hebben zich drie jaar geleden verenigd in de beweging Confrontatie met de toekomst en sindsdien confronteren zij behalve de toekomst vooral de CDA-leiding met alternatieve ideeën. Afgelopen zaterdag kozen zij een aantal schaduwministers, nadat eerst bij stemming was bepaald welke ministeries het CDA bij de kabinetsformatie moet claimen.

Om te beginnen werd Landbouw, traditioneel een christendemocratisch bolwerk, weggegeven in ruil voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Verder wilden de kleine tweehonderd aanwezigen liever een coalitie met de PvdA dan met de VVD, terwijl niemand D66 in een toekomstige regering opnam. Hier volgen de CDA-ministers van de toekomst. Voor Buitenlandse Zaken viel de keuze op het Kamerlid Maxime Verhagen, die de voorkeur kreeg boven oudminister en Eurocommissaris Van den Broek. Elco Brinkman maakte een rentree in de politiek als minister voor Binnenlandse Zaken. Vakbondsvrouw en kandidaat-Kamerlid Gerda Verburg werd uitverkoren als CDA-schaduwminister van Sociale Zaken. De vice-voorzitter van de programcommissie en gedeputeerde in Brabant, Pieter van Geel, mocht minister worden van VROM. Voor Onderwijs viel de keuze op Kamerlid Wim van de Camp. Gezinsminister, een nieuwe post die het CDA wil creëren, viel toe aan Kamerlid Ank Bijleveld. Zij werd aangeprezen als “het enige Kamerlid dat de afgelopen zittingsperiode twee kinderen heeft gekregen”. Ernst Hirsch Ballin, voormalig minister van Justitie, gooide trouwens ook hoge ogen voor deze post. “Wie zou hem nu niet als vader willen hebben?”, zo hadden de organisatoren als toelichting bedacht.

Een schaduwpremier werd niet gekozen. Gevreesd werd dat een ander dan partijleider De Hoop Scheffer zou worden aangewezen, met als mogelijk gevolg negatieve berichten in de pers.

Dat leek ook de confrontatie-CDA'ers een verrassing te veel. De vrees leek niet ongegrond: bijna de helft van de aanwezigen onderschreef de stelling dat “de huidige wijze van oppositievoeren ons CDA alleen maar verder de afgrond in brengt”. Vooral het “geharrewar en gehakketak tegen ministers” werd veroordeeld.

    • Hans Nijenhuis