Handicaps deren Anand en Kramnik niet

WIJK AAN ZEE, 2 FEBR. Anand had de beste kansen om het Hoogovenstoernooi te winnen. Met wit winnen van Shirov is niet eenvoudig, maar met zwart winnen van Karpov is moeilijker en dat was de taak waar Kramnik voor stond. Niet onverwachts werd Karpov-Kramnik gisteren een korte en emotieloze remise.

Toen kon Anand proberen alleen het toernooi te winnen door Shirov te verslaan. Zolang als het duurde was dat een aardige partij, maar erg lang duurde het ook daar niet. Anand offerde in de opening een pion, had er al meteen spijt van, maar wist toen met sluw spel Shirov op een dwaalweg te zetten waardoor er opeens weer gevaarlijke aanvalsmogelijkheden voor Anand waren. Hij nam ze niet goed waar en Shirov kon gelijk maken.

Zo wonnen Anand en Kramnik samen het toernooi. Kramnik zei dat hij niet goed in vorm was geweest. Toen hij begon met vier uit vier leek het voor de buitenwereld misschien anders, maar hij wist zelf wel beter en de onbegrijpelijk zwakke manier waarop hij later van Shirov had verloren, sprak volgens hem duidelijke taal.

En van Anand wist iedereen dat hij moe was. Hij hoefde het niet te zeggen en kon zich verkneukelen over de excuses die werden aangevoerd door Karpov, die in de middenmoot eindigde. Die was ook moe geweest en had zich niet op het toernooi kunnen voorbereiden. “Ik voelde me goed“, zei Anand vrolijk en hij wees er fijntjes op dat hij de afgelopen anderhalve maand 44 partijen had gespeeld. Zo wonnen Kramnik en Anand als gehandicapten het toernooi. In gezonde toestand moeten ze wel onverslaanbaar zijn. Misschien over drie weken in de Spaanse stad Linares. Daar spelen de zeven besten van de wereld tegen elkaar. Alleen Karpov mag niet meedoen, want hij heeft ruzie met Kasparov en met de organiserende bullebak Rentero. Jammer voor Karpov, maar vooral voor het toernooi.

De derde plaats werd gedeeld door Adams, Shirov en Timman. Timman won in de laatste ronde met zwart van Salov en was heel tevreden over zijn toernooi. Zoals in de internationale schaakwereld Kasparov en Karpov eeuwig wereldkampioen lijken te blijven, zo lijkt Timman voor het leven benoemd tot Nederlands beste schaker. Hij staat op de wereldranglijst weer boven Van Wely en Piket, die een tijdje dicht bij hem in de buurt waren of hem zelfs voorbijgingen.

Van niemand was de vreugde zo groot als van Dimitri Reinderman, die de B-groep won. En geen smart was zo diep als die van de jonge Roestam Kasimdzjanov, die in de laatste ronde van hem verloor. De voorsprong van Kasimdzjanov was zaterdag al een half punt minder geworden door een remise tegen Van der Wiel. Als Reinderman in de laatste ronde van hem zou winnen zouden ze gelijk komen, maar dan zou Reinderman op grond van die overwinning volgend jaar voor de hoofdgroep worden uitgenodigd.

Kasimdzjanov speelde met wit onherkenbaar passief. Reinderman kwam tot een sterke aanval, maar ook hij ging gebukt onder het gewicht van de grote gebeurtenissen en hij miste een simpele damewinst. Misschien stond hij nog gewonnen, maar voordat iemand daar een mening over kon vormen liep Kasimdzjanov vrijwillig in een matnet. Met trillende vingers zette Reinderman hem mat.

Hoe was het zo gekomen? Op de persconferentie na afloop leek hij zelf nog verbaasd. “Ik won een paar partijen en toen won ik opeens alle partijen.“ Vandaag treedt hij weer aan als computertherapeut bij de helpdesk van een Internet-provider, voor de riskante beslissing om beroepsschaker te worden vond hij het nog veel te vroeg. Had hij zijn haar zwart en blauw geverfd om de tegenstanders aan het schrikken te maken, in navolging van Nigel Short die met geel in Groningen een heel eind gekomen was? “Nee, alleen omdat het mooi is, dat zegt tenminste iedereen.“ En inderdaad, de 25-jarige Reinderman werd na zijn overwinning omstuwd door kleine meisjes die het erg mooi vonden.

Wit Kasimdzjanov-zwart Reinderman

30...Ld3-e4+ 30...Lf1+ won meteen. 31. Lg4-f3 Dg5-g4 32. Lf3xe4 Dg4xe4+ 33. Kg2-h3 De4-f5+ 34. Kh3-h4?? h7-h5 35. h2-h3 Df5-f6+ 36. Kh4xh5 Te1-e5+ 37. Kh5-g4 Df6-f5+ Wit gaf op.