Fans van Barcelona boos ondanks zege

ROTTERDAM, 2 FEBR. Barcelona won weer eens, maar de fans toonden door met hun witte zakdoeken te zwaaien hun ongenoegen over Louis van Gaal en zijn elftal. Met moeite ontdeed de miljoenenploeg zich in stadion Camp Nou van de nummer laatst op de ranglijst, Sporting Gijon: 2-1. Barcelona staat door de zege wel weer op de eerste plaats. Real Madrid volgt op één punt en speelt vanavond tegen Valencia.

Van Gaal had gisteravond drie Nederlanders Bogarde, Hesp en Reiziger opgesteld. Ze konden ook niets veranderen aan de voortdurende malaise bij Barça dat zonder zelfvertrouwen speelde. Rivaldo maakte beide doelpunten, maar die gaven de thuisclub weinig lucht. In de slotfase had Barcelona grote moeite overeind te blijven tegen het nietige Gijon dat in de 23 wedstrijden pas drie punten vergaarde.

Van Gaal zette met Nadal een extra verdediger in en haalde publiekslieveling Figo naar de kant. Die omzetting leidde tot een striemend fluitconcert. “Ik doe wat nodig is om een goed resultaat te halen”, verweerde Van Gaal zich na afloop. Vice-voorzitter Joan Gaspart verklaarde begrip te hebben voor het besluit van de trainer. “Hij wilde niet weer in de laatste minuten een overwinning verspelen.”

Bij Barcelona waren de spitsen Anderson en Stoitsjkov naar de tribune verbannen. Ze hadden zich vorige week in de publiciteit kritisch uitgelaten over de trainer. Al na twee minuten raakte Barça middenvelder Ivan de la Pena kwijt. Hij liep een spierverrekking op.

Nummer drie Real Sociedad bleef in de race door bij Valladolid flink te winnen, 0-4. Het was voor het eerst in tien jaar dat Sociedad daar won. De ploeg staat op slechts twee punten van Barcelona. De Braziliaan Juninho van Atletico Madrid brak gisteren tegen Celta zijn kuitbeen, zo bleek later in het ziekenhuis. Hij kan naar verwachting drie tot vijf maanden niet in actie komen.