Eltingh heeft Haarhuis niet nodig

MELBOURNE, 2 FEBR. Jacco Eltingh heeft zijn vaste partner Paul Haarhuis niet nodig om grandslamtitels in het dubbelspel te veroveren. De 27-jarige tennisser uit Heerde vormde tijdens de Australian Open een onweerstaanbaar koppel met Jonas Björkman. De Nederlands/Zweedse combinatie versloeg zaterdag in een spetterende vijfsetter (6-2, 5-7, 2-6, 6-4 en 6-3) de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge voor eigen publiek. De 'Woodies' verdedigden in Melbourne hun titel en waren als eersten geplaatst.

Eltingh besloot Björkman in november vorig jaar tijdens het indoortoernooi van Parijs Bercy te benaderen, nadat Haarhuis de trip naar Australië had afgezegd om zijn zwangere vrouw bij te staan. De nummer vier van de wereldranglijst in het enkelspel won in 1994 met zijn landgenoot Jan Apell de officieuze wereldtitel op de ATP Masters in Jakarta. “Haarhuis zal zich wel afvragen of wij nu verder gaan”, zei Björkman, na de finale met een lach op zijn gezicht. Maar de Nederlanders pakken over twee weken samen de draad weer op in Memphis.

Voor Eltingh was het zijn vierde grandslamtitel in het dubbelspel, nadat hij met Haarhuis al eerder succesvol was op de Australian Open (1994), de US Open (eveneens in '94) en Roland Garros (1995). “Misschien moet ik nu wel terugkomen om mijn titel te verdedigen”, vertelde Eltingh, die zich vorig jaar wegens chronische knieblessures terugtrok uit het enkelspel. In de aantrekkelijke finale tegen de 'Woodies' moest Eltingh pijnstillers nemen om verder te kunnen spelen. “Maar dat maakt mijn voldoening over deze overwinning alleen maar groter.”

Eltingh heeft eerder gezegd dat 1998 zijn laatste tennisjaar zal worden. Hij heeft met Haarhuis zijn zinnen gezet op de dubbeltitel van Wimbledon, het enige grandslamtoernooi dat op zijn erelijst ontbreekt.