Een jonge, blonde vrouw in avondjurk: Emily is er

Met een keur aan vorstelijke gasten vierde koningin Beatrix de afgelopen dagen haar zestigste verjaardag in Amsterdam. Zonder volk, maar met Emily Bremers.

AMSTERDAM, 2 FEBR. De huishoudtrapjes waren ingeklapt en de fototoestellen weer opgeborgen in de tassen. De laatste koninklijke bus had zojuist voor het paleis op de Dam zijn koningen en koninginnen uitgeladen. Maar achter de ruggen van de vertrekkende fotografen stopte nog één auto: een jonge blonde vrouw in een turquoise avondjurk stapte uit.

Fotograaf Joop van Tellingen was blijven staan. Maar hij zag het pas na het ontwikkelen van zijn rolletje en ook alleen maar omdat anderen het hem vertelden: Emily Bremers, de vriendin van de kroonprins, was een van de gasten geweest op het privé-feest dat koningin Beatrix ter ere van haar zestigste verjaardag hield. Ze mocht volgens het NOS-journaal niet bij haar vriend aan tafel zitten en zou ook niet met hem hebben gedanst. Maar ze was er.

Eerder die dag hadden leden van het Emily Promotieteam op de Dam munten uitgedeeld met daarop het profiel van hun gedroomde koningin. 'Emmy, Hoop der Nederlanden' staat op de munt die de Brabander J. Vlemmix in een oplage van vijfduizend heeft laten slaan. In zijn garage staat volgens hem een Porsche turbo die hij kroonprins Willem-Alexander zal schenken zodra hij met Emily in het huwelijk treedt. En verder heeft hij naar eigen zeggen tweehonderd bruidsjurken gekocht. Volgende week zal hij een modeshow houden. “Als ze wil mag Emily er een uitkiezen.” Het lied dat Vlemmix voor Emily op cd heeft uitgebracht, heet 'Dromen'. Komen dromen toch nog uit? Emily word jij de bruid?

De koningin toonde zich niet aan de Amsterdammers. Dat gerucht ging. De deelnemers aan de openbare zangles op de Dam hielden zich warm met Kortjakje, Berend Botje en Slaap kindje slaap. Even is er opwinding. Maar uit de bus die de Dam oprijdt, stappen alleen vrouwen in klederdracht. 'Waartegen wilt u demonstreren?' hadden ze op het stadhuis aan oud-muziekleraar en dirigent Geert van Tijn gevraagd toen hij een vergunning kwam aanvragen. Het werd een demonstratie in zingen. Dikkertje Dap en Aan de Amsterdamse grachten.

Dan rijdt de koninklijke bus voor. Het koor schakelt over op een aangepaste versie van Verdi's Slavenkoor: De gevoelens van het volk, daarvan zijn wij de tolk. De koningin stapt uit, zwaait even naar wat mensen achter de dranghekken en verdwijnt in haar paleis. Dirigent Van Tijn, die met zijn rug naar het paleis staat, denkt dan nog steeds dat de koningin er nog moet aankomen.

Pagina 7: Boontjes en worteltjes voor royalty

Een paar meter verderop zet een groepje hanekammen een sprintje in, achtervolgd door politie en fotografen. Een vrouw ontbloot om onduidelijke redenen haar oranje geverfde borsten. Even later is alles weer rustig. Rondom de hekken is het net wat drukker dan verderop in de Kalverstraat. “Ik heb het idee dat ze die jongens van haar aan een vrouw wil helpen”, zegt een vrouw in het publiek. “Zo van: dan geef ik gewoon een feestje en nodig een paar leuke meiden uit.”

Burgemeester Patijn van Amsterdam had bij koningin Beatrix geen gehoor gekregen voor zijn plan voor een aubade door Amsterdammers. Maar zaterdagmiddag had hij dan toch nog een ontmoeting met een koningin - eentje met aan haar billen een punt, gekleed in zwart en geel pluche en in haar poten een potje honing met een lepel. Op het stadhuis had Patijn zaterdagmiddag voor de presentatie van het kinderboek 'Koningin Bee' van T. de Jong honderd Amsterdamse kinderen uitgenodigd die ook op 31 januari jarig zijn . “Ik mag hier zelfs spreken”, zei Patijn tegen de lokale televisiezender AT5. Wat hem betreft was 't “het leukste verjaardagsfeestje van de afgelopen dagen”. Patijn: “Dit zijn echte Amsterdammers en daar ben ik de burgemeester van.” Denise (7) voelt zich door de bijzondere datum van haar verjaardag zelf een beetje een prinses. Al weet ze dat de echte koningin haar verjaardag op een kasteel viert en groente in plaats van Snickers eet.

De gasten van Beatrix - onder wie de koning en koningin van België, het Zweedse koningspaar, de voormalige monarchen van Bulgarije en Griekenland, de groothertog van Luxemburg met echtgenote en Eurocommisaris Van den Broek met zijn vrouw - kregen zaterdagavond inderdaad boontjes en worteltjes voorgeschoteld. Het menu was in het Engels gesteld. Vooraf: seafood cocktail. Als hoofdgerecht: stuffed breast of guinea fowl (parelhoen), poultry sauce, french beans, carrots en potatoes au gratin. En toe: coffee mousse met maple syrup. Ze dronken een Macon Villages 1996, een Rioja Alta 1991 en een champagne Taittinger Brut.

“Afschuwelijk”, vindt maître John Fagel van restaurant Tout Court. “Aannemende dat Hare Majesteit geen decadent menu wilde, moet me echt van het hart dat zowel de net benoemde hofmaarschalk als de chef-kok geen enkele moeite heeft gedaan om met precies dezelfde ingrediënten en dezelfde inkoopprijs een toch wat verrassender menu samen te stellen.” Fagel heeft het natuurlijk niet kunnen proeven, maar “Hare Majesteit en haar directe secondanten hebben ons land weer eens neergezet als een a-culinair landje”. Ook 'kookgek' Joop Braakhekke van Le Garage vindt “het hele menuutje niet zo exclusief”. Braakhekke: “Waarom nou een seafoodcocktail? Je kunt ook een kreeft grillen met lekker boter en rozemarijn erover heen. Maar dat gepluk zullen ze wel niks vinden met al die avondkleding.” Worteltjes kunnen volgens Braakhekke “verrukkelijk” zijn, maar hij vindt er niks aan. “Wel een beetje karig allemaal, hoor.” Al moet hij er wel bij zeggen dat ze het verder “fantastisch heeft gedaan”. “Zoals het paleis op de Dam was uitgelicht. Hèhè, eindelijk allure.”

Op het koninklijk bal speelden een Zaïrese band, genaamd Kongo, en Het Casino-combo. Volgens royalty-fotografen die tot diep in de nacht bij het paleis op de Dam op Emily hadden gewacht, was het koninklijk bal om half vier nog aan de gang.

Maar gisterochtend zat koningin Beatrix met een groot deel van haar gasten al weer in de Westerkerk. Hier is ze ook getrouwd en heeft ze haar 25-jarig huwelijksfeest gevierd. Op de dag voor haar inhuldiging als koningin was ze er gaan bidden. Gisteren was de kerkdienst het spirituele rustpunt van de feestelijkheden. “Wij zijn vergankelijke, kwetsbare mensen”, preekte dominee Nico ter Linden. “Een grassprietje, fris in de morgen, des avonds verdord.”

    • Monique Snoeijen