Duitse minister hekelt Vaticaan

BONN, 2 FEBR. De Duitse minister van Financiën, Theo Waigel (CSU), heeft kritiek op de stellingname van het Vaticaan inzake de Duitse abortuswetgeving. In een brief heeft de paus er bij katholieke instellingen op aangedrongen te stoppen met adviseren van vrouwen die een abortus willen ondergaan.

Zo'n advies, waarvan de vrouw bij een eventuele abortus een schriftelijk bewijs moet kunnen overleggen, is in de Duitse wet noodzakelijk voordat de ingreep gepleegd kan worden.

In Der Spiegel zegt Waigel dat hij graag zou zien dat de paus de zaak overlaat aan de Duitse bisschoppen. Volgesn de minister baseert zijn partij, de CSU, zich nadrukkelijk op christelijke waarden, maar “wij zijn geen verlengstuk van de kerken”. De zogeheten “Beratung zum Leben”, het adviseren over een alternatief voor een abortus, is volgens Waigel “een zeer groot voordeel van het engagement van de kerk geweest”. (AFP)