Drie jaar cel geëist tegen Berlusconi

ROME, 2 FEBR. De Milanese officier van justitie Gherardo Colombo heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen oppositieleider en mediamagnaat Silvio Berlusconi. Hij wordt verdacht het betalen van steekpenningen aan de financiële politie te hebben geautoriseerd.

In vier gevallen hebben dochterondernemingen van Berlusconi's Fininvest-holding smeergeld betaald. Het gaat om in totaal 330 miljoen lire, bijna vier ton, betaald tussen 1990 en 1994. Berlusconi heeft gezegd dat hij hier niets van wist en niet alles kan volgen wat er in zijn bedrijf gebeurt. Volgens Colombo kan dat niet waar zijn, omdat Berlusconi zich tot in de kleinste details bemoeide met de bedrijfsvoering totdat hij begin 1994 officieel de politiek in stapte.

Eerder had Berlusconi zich verweerd door te zeggen dat zijn bedrijf was afgeperst door inspecteurs van de fiscale recherche. Dat argument is met succes gebruikt door drie Milanese modekoningen, die vorige maand op die grond in hoger beroep werden vrijgesproken. In het meest recente geval dat hem ten laste is gelast, een inspectie in opdracht van de justitie om te controleren of Berlusconi een groter dan wettelijk toegelaten belang had in de zender voor abonnee-tv Telepiù, kan geen sprake zijn van afpersing.

“Ik kan niet geloven dat politieke haat hiertoe kan leiden, zei Berlusconi afgelopen weekeinde in een reactie. “De openbare aanklagers in Milaan vragen een vonnis van drie jaar celstraf zonder dat ze één enkele getuige, één enkel document, één enkele medeplichtige kunnen aanwijzen om hun beweren te staven dat ik verantwoordelijk ben.