'De tijd raakt op'; Israel en PLO buigen niet voor Albright

TEL AVIV, 2 FEBR. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, is er het afgelopen weekeinde in Jeruzalem en Ramallah niet in geslaagd de impasse in het Israelisch-Palestijnse vredesproces te doorbreken.

Tijdens een persconferentie in Jeruzalem gebruikte zij gisteren het woord 'frustratie' om uitdrukking te geven aan haar ongenoegen over het falen van haar missie tegen de achtergrond van de Iraakse crisis. Zij zei er genoeg van te hebben steeds weer met premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat over dezelfde onderwerpen te moeten onderhandelen. “De tijd raakt op”, waarschuwde zij.

Minister Albright riep beide leiders op de zo noodzakelijke beslissingen te nemen om het vredesproces verder te kunnen stuwen. De enige minimale vooruitgang waarop zij kon wijzen was de bereidheid van Netanyahu en Arafat om op korte termijn afgezanten naar Washington te sturen voor verdere besprekingen over het vastlopende vredesproces.

Jossi Beilin, een van de architecten van het autonomie-akkoord van Oslo, zei gisteren dat het falen van de missie-Albright onder de gegeven omstandigheden aantoont dat het vredesproces tot stilstand is gekomen.

Minister Albright verzekerde het Israelische volk dat de VS in geval van Iraakse agressie achter Israel zullen staan. Israel heeft de VS gevraagd met spoed grote hoeveelheden vaccin te sturen tegen biologische wapens - anthrax - die op Iraakse Scuds zouden kunnen worden gemonteerd. In Israel vormen zich voor de stations waar gasmaskers worden uitgedeeld weer lange rijen. De Israeliërs worden zenuwachtiger naarmate de berichten over de gevaren van dergelijke wapens in de media worden uitgeplozen, terwijl de regering besloten heeft daarover te zwijgen om paniek te voorkomen.