Cocu tekent voor FC Barcelona

ROTTERDAM, 2 FEBR. Voetbalinternational Phillip Cocu speelt met ingang van komend seizoen voor FC Barcelona. De 27-jarige middenvelder kwam met de Spaanse club van trainer Louis van Gaal een contract voor drie jaar overeen. Hij maakt het seizoen bij zijn huidige club PSV gewoon af. Vanmiddag zou het nieuws op een persconferentie in Eindhoven worden bekendgemaakt. Momenteel staan er nog drie andere Nederlanders - Bogarde, Hesp en Reiziger - bij de Catalaanse club onder contract.

Cocu, vijftienvoudig international, besloot al vroeg in het seizoen dat hij in het buitenland wilde gaan voetballen. Vele clubs meldden zich de afgelopen maanden bij Sport Promotion, het bureau dat de zaken van de speler behartigt. Slechts met twee clubs werd serieus onderhandeld: Barcelona en Inter Milaan. Dat gebeurde al voor 1 januari hetgeen volgens de regels van de wereldvoetbalbond FIFA is verboden. PSV gaf echter toestemming voor de gesprekken. Cocu, transfervrij aan het einde van het seizoen, koos uiteindelijk voor Barcelona.

De club van Van Gaal was op zoek naar een speler die links op het middenveld kan spelen. De eerste contacten met de zaakwaarnemer van Cocu hadden plaats rondom de Champions League-wedstrijd Barcelona-PSV op 1 oktober jongstleden. “Ik heb een speler van je nodig”, zei Van Gaal toen tegen PSV-coach Advocaat.

Cocu behoort op de linkshalfpositie tot de betere voetballers van Europa. Hij kan een laatbloeier worden genoemd. Cocu speelde op 24 april 1996 tegen Duitsland zijn eerste interland. Cocu werd in 1995 door PSV overgenomen van Vitesse, waar hij vijf seizoenen had gespeeld. Cocu debuteerde in 1988 als prof bij AZ.