Celluloid Blues

Voor filmmakers is het altijd een lijdensweg voordat hun verhaal eindelijk in productie wordt genomen. Maar voor de film Celluloid Blues lag dat zelfs nog een graadje moeilijker, zegt producent Wilant Boekelman van Waterland Film & TV.

Het duurde even voordat hij en zijn compagnon Jan van der Zanden een geldschieter gevonden hadden die wat in het project zag. Dat komt omdat het een lichte komedie is, zegt Boekelman.“Toen ik het voor het eerst las, heb ik echt een paar keer onbedaarlijk zitten lachen. Daarna is dat nooit meer gebeurd. Ik kende de grappen al. Datzelfde hebben mensen die het script moeten beoordelen. Dat is echt een structureel probleem bij komedies.” De NPS was anders. Zij bleven enthousiast. En toen die omroep eenmaal bereid was gevonden de film in januari 1999 uit te zenden, kon het Stimuleringsfonds voor Nederlandse culturele omroepproducties aangeschreven worden. Want dat mag alleen benaderd worden als een omroep meedoet. Uiteindelijk kon worden begonnen met filmen. “Hier zijn we in een middenklas nieuwbouwwijk in Ilpendam, waar het hoofd van de boevenbende woont. Een keurige man die langzaam aan het afglijden is naar de misdaad.” (Foto Roger Cremers)