Bolkestein wil geen nivellering in Paars-2

ARNHEM, 2 FEBR. VVD-leider Bolkestein heeft de PvdA gewaarschuwd dat zijn partij in de komende kabinetsperiode niet zal meewerken aan inkomensnivellering. Aan het slot van het verkiezingscongres in Arnhem wees hij erop dat achttien procent van de belastingbetalers opdraait voor meer dan de helft van alle inkomensbelasting.

“Excessen” moeten volgens de VVD-leider worden aangepakt, zoals de grote populariteit in het bedrijfsleven van optieregelingen. “Maar wie beweert dat iedereen boven modaal slapende rijk wordt, weet niet wat hard werken is. Dankzij de middengroepen kunnen de uitkeringen worden betaald. De VVD wil die middengroepen de ruimte geven die zij nodig hebben.” Deze uitspraak oogstte zaterdag veel applaus van het verkiezingscongres.

In een reactie daarop stelde PvdA-fractievoorzitter Wallage zondag in het Radio 1 Journaal dat de middengroepen er goed aan doen zich eens af te vragen wie de fraaie voorzieningen betalen van de mensen met de topinkomens. “Daar hoor je Bolkestein nauwelijks over”, aldus Wallage. De huidige coalitie heeft sinds 1994 gestreefd naar 'evenwichtige inkomensverhoudingen'.

Tijdens haar congres in Papendal bij Arnhem heeft de VVD het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen vastgesteld. Geheel volgens verwachting werd Bolkestein tot lijsttrekker gekozen. Een poging van lokale afdelingen uit onder meer Goor en Rijswijk om de nummer twee van de lijst, vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal, enkele plaatsen te laten zakken omdat hij “als minister van Binnenlandse Zaken teveel op zijn beloop heeft gelaten”, liep op niets uit.

Er kwamen pas wijzigingen in de tweede helft van de lijst. De nieuwkomer A. Nicolaï, oud-topambtenaar van het ministerie van WVC en een goede bekende van Bolkestein, zakte van 31 naar 34. De zittende Tweede-Kamerleden Hessing, Passtoors, Vos en Luchtenveld die vrij laag op de lijst stonden, stegen enkele verkiesbare plaatsen. Hun collega-kamerlid Cherribi daarentegen daalde van plaats 38 naar 43.

Lijsttrekker Bolkestein herhaalde zaterdag dat de VVD in de volgende kabinetsperiode de belastingtarieven fors wil verlagen. De liberalen zijn op dit punt aanzienlijk ambitieuzer dan de PvdA.

Bolkestein viel ook weer scherp uit naar het CDA, “dat als enige partij geen cent wil uitgeven voor lastenverlichting”. De VVD-leider omschreef de christen-democraten als “de partij van de hoge uitgaven en de hoge belastingen”.