Beursrecords in Europa na herstel in Azië

AMSTERDAM, 2 FEBR. De effectenbeurzen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben vanochtend, na herstel in Azië, nieuwe hoogterecords bereikt. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de AEX-index met 8,64 punten naar 965,27 punten.

AMSTERDAM Direct na het begin van de handel aan het Damrak stond een indexstijging van bijna acht punten op het bord. De grens van 1000 punten komt opnieuw in zicht.

De markt reageerde op het positieve nieuws uit het Verre Oosten en de hogere dollar. De Amerikaanse munteenheid bereikte vanochtend een koers van 2,07 en was daarmee bijna terug op het niveau van anderhalve week geleden.

Amsterdam leek vanochtend de beurzen van Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk achterna te gaan. Behalve binnenlandse invloeden speelden de substantieel hogere koersen in Azië hierbij een belangrijke rol. De DAX-index in Frankfurt brak door het half jaar oude record van 4459,89 punten met een stijging van 1,6 procent naar 4513,53 punten. In Londen zette de beurs de opmars van vorige week voort en steeg de FTSE-index, in de rug gesteund door een superfusie in de farmaceutische industrie, met 2,6 procent naar 5616,10 punten. In Parijs steeg de CAC-40 index vanochtend naar een nieuw record van 3221,58 punten. Amsterdamse beurshandelaren waren vanochtend van mening dat op de beurs, behalve door diverse internationale invloeden, een individueel herstel heeft plaatsgevonden van fondsen die de afgelopen tijd ondergewaardeerd waren. Vooral Gist-brocades, ABN Amro, DSM, Akzo, Hoogovens en Hunter Douglas zouden hebben geprofiteerd van dit herstel van normale verhoudingen.

Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas sprong er vanochtend uit met een stijging van 3,20 gulden naar 81,20 gulden. Akzo klom met 7,40 gulden naar 380,60 gulden en Gist-brocades werd 1,10 meer waard op 52 gulden. ABN Amro steeg met 60 cent naar 42,10 gulden. ASM Lithography, de toeleverancier voor de chipindustrie, glansde opnieuw met een koersstijging van 4,90 op 146,90 gulden. Branchegenoot Baan daarentegen daalde met 1,20 tot 77,80 gulden.

Met Baan hoorde Koninklijke Olie tot de weinige verliezers. De koers zakte met zestig cent tot 107,20 gulden. Ook Océ noteerde een verlies. Dit aandeel daalde drie dubbeltjes naar 242,60 gulden.

Holland Chemical was vandaag een van de grootste verliezers op de lokale markt. Geheel tegen de stroming in verloor het aandeel van het bedrijf dat chemische producten opslaat en distribueert 80 cent (2,5 procent) op 31,20 gulden. Het fonds werd eind oktober vorig jaar voor 37,50 gulden per aandeel door ABN Amro op de beurs gezet. De koers is nooit boven de introductieprijs uitgestegen.

Het aanstellen van een nieuwe directie bij Sphinx, vorige week, heeft de koers van deze onderneming maar tijdelijk positief kunnen beïnvloeden. Vanochtend zakten de aandelen in het sanitairbedrijf met vier dubbeltjes naar 22,50 gulden.

AZIË De beurzen in Azië zijn na de sluiting wegens de feestdagen aan het einde van de vastenmaand en het Chinese Nieuwjaar zeer goed begonnen. Ze boekten vrijwel zonder uitzondering grote winsten. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 14,3 procent hoger op 10.578,60 punten. In Singapore schoot de Straits Times Industrials Index meer dan 10 procent omhoog.

De index van de effectenbeurs van Jakarta steeg met 10,6 procent tot 538 punten. Ook in Manila was de stemming goed met de stijging van de index met ruim 10 procent. In Bangkok was sprake van een stijging van ruim 11 procent. Tokio viel wat uit de toon met een stijging van net onder de 1 procent. De beurs van Seoul zakte met 5 procent.