Belegerde stad in Zuid-Soedan nog niet gevallen

NAIROBI, 2 FEBR. Gevechten in en rond de Zuid-Soedanese stad Wau zijn de afgelopen dagen doorgegaan nadat rebellen vorige week stad hadden aangevallen. Berichten afkomstig van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) dat het Wau had ingenomen, blijken voorbarig te zijn geweest.

Onafhankelijke informatie uit het ontoegankelijke gebied is nauwelijks voorhanden. De regering zegt de aanval te hebben afgeslagen, volgens het SPLA controleert het een deel van de stad en gaan de gevechten door.

Het SPLA zegt eveneens de aanval te hebben geopend op de stadjes Aweil en Gogriol, beide ongeveer honderd kilometer ten noorden van Wau. Aweil is van strategisch belang omdat de spoorweg vanuit het noorden er langs loopt. Over deze spoorlijn voert de regering voedsel en militaire goederen voor het zuiden aan.

Elders in het land is volgens opstandelingen eveneens sprake van toenemende militaire activiteit. In het noordoosten, bij de stad, Kasala, voerden strijders van de Nationale Democratische Alliantie (NDA) een aanval uit op een kazerne. De NDA werkt nauw samen met het SPLA.