Ballon wacht op permissie China

GENÈVE, 2 FEBR. De Zwitserse psychiater Bertrand Piccard, die samen met de Belgische piloot Wim Verstraeten en de Britse technicus Andy Elson probeert als eerste met een ballon non-stop rond de wereld te reizen, dreigt in de problemen te komen.

China heeft nog steeds geen toestemming gegeven om door haar luchtruim te vliegen. Tot nu toe heeft het team van de Breitling Orbiter-2 alle problemen kunnen oplossen. Zo is intussen een lek, dat de ballonvaarders dwong om laag en daardoor langzaam te vliegen, gedicht. De verwachte problemen met Syrië en Irak, over toestemming om hun luchtruim te gebruiken, zijn uitgebleven. Mocht China toestemming blijven weigeren, dan is Piccard gedwongen om onder de straalstroom te zakken, waardoor de snelheid aanzienlijk onder de ruim 100 km per uur zal komen te liggen, waarmee nu gevlogen wordt. (Reuters)