Atleet Green schenkt publiek wereldrecord op sprint in Stuttgart

ROTTERDAM, 2 FEBR. Sprinter Maurice Greene heeft in Stuttgart het indoor-wereldrecord op de 60 meter geëvenaard. De 23-jarige Amerikaan liep met 6,41 seconden net zo snel als zijn landgenoot André Carson in 1992. “De mensen willen graag records zien en die geef ik ze”, zei de regerend wereldkampioen op de 100 meter.

Greene verwacht dat hij het 60-meterrecord in de komende weken naar 6,37 kan brengen, maar voor hem zijn de indoorwedstrijden toch slechts een voorbereiding op het buitenseizoen. Zijn hoofddoel is dit jaar het verbeteren van het wereldrecord op de 100 meter. “Ik denk dat ik 9,76 kan lopen”, zei Greene gisteren. Het record staat momenteel op naam van Donovan Bailey, die bij de Olympische Spelen van Atlanta 9,84 liep.

Greene was met trainingsgenoot Jon Drummond naar Europa gekomen. Drummond, die zich niet voor het laatste WK wist te kwalificeren, werd gistermiddag in de baan naast de wereldkampioen tweede in een persoonlijk record van 6,46. De twee Amerikanen verzonken na de race samen in gebed.

Bij dezelfde wedstrijd zag de Ethiopiër Haile Gebrselassie een poging om het wereldrecord op de 1.500 meter te verbeteren net mislukken. Hij bleef met 3.31,65 een halve seconde verwijderd van de snelste tijd van de Marokkaan El Guerrouj. Gebrselassie heeft sinds vorige week het wereldrecord op de 3.000 meter in handen. De Keniaan Daniel Komen probeerde het hem gisteren weer af te nemen, maar was ruim anderhalve seconde te langzaam.

Robin Korving verbeterde in Stuttgart het Nederlands record op de 60 meter horden. Hij liep 7,75 en dat was éénhonderdste sneller dan zijn tijd van vorige week in Karlsruhe. Korving was niet tevreden over zijn start. “Ik raak het startblok nog niet helemaal.” Hij mag door zijn prestaties naar het EK indoor in Valencia. In het Amerikaanse Indianapolis deed Gordon Drijver 7,80 over dezelfde afstand. De 24-jarige atleet studeert in de Verenigde Staten. Hij hoopt over twee weken de EK-limiet te halen.

Ellen van Langen is sinds vrijdag al zeker van een startbewijs voor de 800 meter. Op dezelfde afstand bleef Stella Jongmans gisteren in Stuttgart vijfhonderdste seconde verwijderd van de EK-richttijd. Ze werd zesde in 2.03,55. Maria Mutola won de race in 1.58,83. Gert-Jan Liefers werd op de 800 meter van de mannen vierde in 1.48,01. Daarmee mag hij naar het EK, maar Liefers zal in Valencia waarschijnlijk op de 1.500 meter starten.

Kogelstootster Lieja Koeman kwam in Den Haag tot een afstand van 17,28 en wierp daarmee achttien centimeter verder dan de eis van de atletiekunie.