AIR

Air: Moon Safari (Source/Virgin 724384497828)

De eerste onmisbare pop-cd van het jaar komt van het Franse duo Air. Op hun overwegend instrumentale debuut Moon Safari leggen Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin het verband tussen technopop en tijdloze easy listening, met echo's van de soundtrackmuziek van John Barry en de doorwrochte pop-arrangementen van de Beach Boys. Godin en Dunckel vermelden nadrukkelijk hun instrumentarium van moogsynthesizer, Rhodes-piano, guitare acoustique, vocoder en klokkenspel. Computers en samplers kwamen er niet aan te pas en deejays willen ze niet genoemd worden. Toch heeft hun muziek onmiskenbare raakvlakken met de hedendaagse dance-cultuur, zoals blijkt uit de kitscherige radiohit Sexy Boy met zwoele 'damesstemmen' die door Godin en Dunckel zèlf werden ingezongen. Een kunst die ze afkeken van Françoise Hardy, de legendarische chansonnière die wèl op de b-kant van de single meedoet, maar niet op dit album.

Hoewel het tweetal uit Versailles bijna alles zelf doet, wordt de muziek hier en daar gekleurd door gastbijdragen van een Herb Alpert-achtige trompettist of de zalvende vrouwenstem van de Amerikaanse Beth Hirsch, die in You Make It Easy de geest van Karen Carpenter uit de fles roept. Moon Safari is van een verfrissende muzikaliteit, zonder de hoogdravende pretenties van landgenoot Jean Michel Jarre (aan wiens Oxygene de groepsnaam Air lijkt te refereren) en met voldoende verbeeldingskracht om na Daft Punk een volgende stap te zetten in de internationale opmars van de Franse popmuziek.