Vrije trap

Het idee van H. Blankensteijn over het gat in de muur (Achterpagina, 24 januari) lijkt simpeler dan het is. Dit 'gebroken' muurtje betekent in elk geval meer vrijstaande tegenstanders en een vrij ingewikkelde organisatie die ook nog een bepaalde 'medewerking' van de opponent vraagt. En het gaat voorbij aan hét kardinale punt en dat is mijns inziens de afstand van de muur.

De rit voert over het inmiddels van degelijke wandelhekjes voorziene Plein van de Hemelse Vrede naar een van de gigantische zalen van de Hal van het Volk, waar de delegatie tegen een decor van dertig bij vier meter petit-point wordt ontvangen door Madame Wu Yi, verantwoordelijk voor buitenlandse handel en een rijzende ster in de Chinese politiek. Zij weet alles, en demonstreert dat op kordate wijze. Haar expliciet verwoorde sympathie voor de ambities van Philips, ING en ABN Amro wordt driftig genoteerd in vele opschrijfboekjes, evenals haar suggestie aan een aantal vragenstellende ondernemers om zich op een volgende vraag eens wat grondiger voor te bereiden. Oprecht respectvol applaus tot slot.