Vonnis zaak-Kösedag; Achttien jaar cel en tbs na brandstichting

ROTTERDAM, 31 JAN. De 25-jarige Hagenaar Neçmettin Kösedag is gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging.

De man heeft bekend eind maart vorig jaar brand te hebben gesticht in de woning van zijn oom. Bij de brand aan de Frans Halsstraat in de Schilderswijk kwamen van het Turks-Koerdische gezin de moeder en vijf van haar kinderen om het leven, drie dochters en twee zoons.

Tegen de Turks-Koerdische verdachte was door de officier van justitie twintig jaar celstraf en tbs geëist. Officier van justitie mr. A. van Nederpelt wilde aanvankelijk levenslang eisen maar zag daarvan af omdat de man volgens het Pieter Baancentrum een persoonlijkheidsstoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.

Neçmettin Kösedag goot in de nacht van 25 op 26 maart benzine uit een jerrycan door de brievenbus van de woning naar binnen, waarna hij proppen brandend papier naar binnen duwde.

Hij zou niet de bedoeling hebben gehad mensen te doden maar zijn oom Zeki Kösedag alleen een waarschuwing hebben willen geven. De neef was kwaad omdat zijn oom zou hebben gezegd dat hij geen goede vader was.

De rechtbank stelt in haar vonnis dat Neçmettin Kösedag had moeten weten dat de brandstichting zulke ernstige gevolgen zou kunnen hebben. Zijn daad heeft volgens de rechtbank veel gevoelens van verdriet en afschuw opgeroepen, niet alleen onder de Turk-Koerdische bevolkingsgroep maar ook daarbuiten. Een lange gevangenisstraf is daarom op zijn plaats, aldus de rechtbank. Omdat bovendien de vrees voor herhaling bestaat, volgt de rechtbank de eis tot tbs met dwangverpleging.

De Turks-Koerdische bevolkingsgroep en met name de getroffen vader drongen eerder aan op een langere, liefst levenslange gevangenisstraf. Maar ook al zijn zowel dader als slachtoffer uit die bevolkingsgroep afkomstig, het delict is in Nederland gepleegd en dus moet de strafoplegging naar Nederlandse maatstaven plaatshebben, aldus de rechtbank.

De uitspraak werd bijgewoond door Zeki Kösedag, de vader van het getroffen gezin. Tijdens het proces twee weken geleden raakte hij buiten zinnen bij het zien van de verdachte, dit keer bleef een woedeuitbarsting uit, aldus persrechter E. Numann. De familie Kösedag reageerde nu mild op het vonnis. “Met 18 jaar en TBS nemen we genoegen”, zei woordvoerder Selim Kösedag na de uitspraak. “We leven in Nederland en we moeten ons dus naar de wet in Nederland schikken.”

Niet bekend

De brand zorgde voor veel maatschappelijke onrust; aanvankelijk werd gedacht aan een racistische aanslag. Een regeringsdelegatie uit Turkije kwam de Schilderswijk inspecteren en er werden protestbijeenkomsten georganiseerd.