Vision man

Vision man (William Long, Zweden '97), zondag, Ned.3, 21.34-22.27u.

Officieel staat Nanook of the North te boek als de eerste documentaire. Robert Flaherty schoot zijn documentaire in 1922 en ging er prat op een realistisch beeld te geven van de leefwijze van de Eskimo's. Pas veel later werd duidelijk dat Flaherty vele taferelen in scène heeft gezet, waardoor de controverse rondom de objectiviteit van documentaires zo oud is als het genre zelf.

William Long laat er in zijn documentaire Vision man geen twijfel over bestaan de werkelijkheid een handje te hebben geholpen. Long deed al eerder het Poolcirkelgebied aan met zijn natuurhistorische debuutfilm Return of the light. Ook nu trok hij naar Groenland, waar hij de oude Eskimo Avike opzocht. Met behulp van een aantal dramatische trucs reconstrueert Long Avikes herinneringen, waarbij de filmer gretig gebruik maakt van de mogelijkheden die het natuurschoon biedt. Avike woont op Groenland en heeft zijn gehele leven gejaagd.

Terwijl hij in zijn huiskamer in Thule de schoonheid van de ijsbeer bezingt, richt de camera zich op een marmeren beeldje van een ijsbeer. Het filmbeeld vloeit vervolgens over naar het echte dier in zijn natuurlijke omgeving, waarna duidelijk wordt dat er ook nu nog door de jongere generatie op wordt gejaagd.

Montage-manipulaties als deze zijn een wezenlijk onderdeel van elke documentaire, want het is aan de regisseur om zijn stempel te drukken op de gefragmenteerde werkelijkheid.

Vision man won op de afgelopen editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam de NRC Publieksprijs. Deoverdonderende natuurbeelden zullen zeker hebben meegespeeld in deze keuze. Ook de even simpele als indrukwekkende levenswijsheden van de man maken het niet moeilijk om in deze film een publieksfavoriet te herkennen. In Groenland vindt Long een gewillig onderwerp, dat garant staat voor mooie plaatjes.

Vision man ontkomt dan ook niet aan mooifilmerij, maar het zijn de kleurrijke verhalen van de oude Avike die voorkomen dat de documentaire zich er makkelijk vanaf maakt.