Van Langen looptin eerste wedstrijd limiet EK indoor

ROTTERDAM, 31 JAN. Ellen van Langen heeft zich gisteravond bij indoorwedstrijden in Dortmund gekwalificeerd voor de Europese indoorkampioenschappen die over een maand in Valencia worden gehouden. De olympisch kampioene van 1992 finishte op de 800 meter als tweede in 2.02,96.

“Helemaal tevreden ben ik niet, want ik had te veel over”, zei Van Langen, niettemin stralend. Ze rukte in de laatste 200 meter van de zevende naar de tweede plaats op. “Het is even wennen zo'n eerste wedstrijd. Ik liet me wegdrukken omdat ik het nog moeilijk vind het tempo te bepalen.”

De atlete is fit teruggekeerd van een vier weken durende trainingsstage in de Zuid-Afrikaanse plaats Stellenbosch en was zichtbaar gespannen bij haar eerste start na een grotendeels mislukt zomerseizoen. “Dat was heel iets anders. Toen was ik steeds geblesseerd maar wilde ik me per se plaatsen voor de wereldkampioenschappen. Nu ben ik fysiek helemaal in orde en dat geeft natuurlijk een heerlijk gevoel.”

Van Langen vertelde dat ze in Zuid-Afrika had gekozen voor een behoedzame opbouw. “Ik heb er weinig op spikes getraind. Stapje voor stapje heb ik er iets bijgedaan en het ging steeds goed”, zei de winnares van goud in Barcelona, die in november tot haar grote woede uit de topselectie van de KNAU werd verwijderd. “Maar daarmee ga ik me niet meer bezighouden. Daar word je alleen maar moe van. Ik ga op eigen kracht verder en heb geen steun van de bond nodig. Ik zal ook niet starten bij de Nederlandse kampioenschappen, omdat ik dat weekeinde een wedstrijd in Birmingham wil lopen.”

Olympisch kampioene Devers leverde gisteravond in Dortmund de beste seizoenprestatie op de 60 meter. De Amerikaanse sprintster finishte in zeven seconden rond. “Ik ben nog heel wat van plan”, zei ze naderhand. “Ik weet dat ik nog veel beter kan.” Devers keek gelijk maar even vooruit naar het wereldrecord van haar Russische rivaal Irena Privalova (6,92).

De Roemeense honkstapspringster Rodica Mateescu is ook al vroeg in vorm. Ze haalde bij haar beste poging 14,86 meter. Dat is slechts zeventien centimeter verwijderd van het wereldrecord van de Russische Jolanda Tsjen uit 1995.

De 3.000 meter leverde een zege op voor de Duitser Stephane Franke in 7.49,90. Hij had niet de tegenstand van Haile Gebrselassie. De kersverse wereldrecordhouder uit Ethiopië (7.26,14) testte slechts zijn snelheid op de 800 meter. Hij eindigde achter de specialisten in 1.50,39 als zesde. De Keniaan Robert Chirchir won. Zijn tijd viel tegen: 1.47,91.

Ook Dennis Tilburg leverde een goede prestatie. Hij liep de 60 meter in 6,74 seconden, slechts vierhonderdste verwijderd van de eis voor deelname aan de EK indoor.

Het aangekondigde record bij het polsstokhooggala in de Duitse plaats Zweibrücken is gisteravond uitgebleven. Ansjela Balachonova bleef op 4,24 meter steken. Op de Europese recordhoogte van 4,34 sprong de Oekraïense atlete drie keer af. Bij de mannen won de Rus Vadim Strogaljov met 5,63.