Ramadan in Rotterdam eindigt met vechtpartij

ROTTERDAM, 31 JAN. Een feest van duizend jeugdige Turken om het einde van Ramadan te vieren, is gistermiddag in het centrum van Rotterdam uitgelopen op een flinke vechtpartij en botsingen met de politie.

Het feest in het popcentrum Nighttown aan de West-Kruiskade, op een steenworp van de Pathé-bioscoop waar het Rotterdamse Filmfestival wordt gehouden, zou tot acht uur duren. Omstreeks half zes raakten twee groepen jongeren slaags om een vrouw. Rond zes uur besloot de exploitant van Nighttown in overleg met de politie een eind aan het feest te maken. Na het ontruimen van de zaal ging de ruzie om de vrouw op straat voort, waarop de politie de bezoekers verzocht zich te verspreiden. Daarna keerden groepen jongeren zich tegen de in totaal veertig agenten. Op het Kruisplein voerde de politie enkele charges uit tegen een groep van circa veertig jongens die hun agressie tegen de agenten richten nadat een hunner een messteek in een been had opgelopen - hij is naar het ziekenhuis gebracht. De jongens maakte het gebaar van de Grijze Wolven, een rechts-extremistische Turkse beweging. De politie die met de wapenstok harde klappen uitdeelde, zette paarden en honden in - “die hebben altijd vrijdagavonddienst”, aldus de politiewoordvoerder. Vier mensen werden gearresteerd. Een persoon werd met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis gebracht. Ook meldde zich in het ziekenhuis een man die een steekwond in zijn bil had opgelopen.