Premier Antillen verliest

WILLEMSTAD, 31 JAN. De Partido Antia Restruktura (PAR) van premier Miguel Pourier is gisteren bij de parlementsverkiezingen op de Nederlandse Antillen de grootste partij gebleven. Maar de PAR, die in 1994 verrassend acht zetels binnenhaalde, verloor fors. Ze werd gehalveerd en kwam uit op vier zetels. Het parlement van de Antillen bestaat uit 22 zetels.

Het is aannemelijk dat de PAR heeft ingeleverd ten gunste van de nieuwe partij PLKP, een afsplitsing van de PAR. De vakbondspartij PLKP haalde onverwacht drie zetels. Partijleider Errol Cova van de PLKP verklaarde gisteravond dat een samenwerking met de PAR niet voor de hand ligt. Hij zei het regeringsbeleid van de afgelopen vier jaar te verwerpen. De grootste oppositiepartij Partido Nashonal di Pueblo, de nationale volkspartij van Suzy Römer, kwam uit op drie zetels, net als in 1994. Coalitiepartij MAN van Don Martina verzamelde twee zetels, evenveel als de arbeiderspartij Frente Obrero (FOL). De DP van Curaçao verdween.

Op Bonaire deed zich geen verandering voor. De PDB Bonaire hield twee zetels, terwijl de UPB net als in 1994 één zetel veroverde. Op St. Maarten behaalde de PDB twee zetels, de UPB moest het met één zetel stellen. De enige zetel op Saba ging, net als vier jaar geleden, naar de WIPM. Op St. Eustatius kreeg de Alliance de enige zetel.

Op sommige stembureaus op Curaçao raakten de stembussen overvol, zodat ijlings aangesleepte kartonnen dozen als stembussen dienst moesten doen. Oorzaak was de omvang van de stembiljetten, die door het grote aantal partijen extra dik waren.

Veertien van de 22 zetels in de Antilliaanse Staten komen van Curaçao. Bonaire en St Maarten hebben elk drie parlementariërs en de kleine eilanden St Eustatius en Saba hebben elk recht op één zetel.