Pleidooi VS voor politieke vrijheid Azië

WASHINGTON, 31 JAN. Regeringen in Azië moeten de politieke vrijheden in acht nemen als ze de huidige crisis willen overwinnen. Dat heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Strobe Talbott gisteravond gezegd bij de presentatie van het jaarlijkse rapport over de mensenrechten in de wereld. Politieke rechten “staan centraal in ons antwoord op de financiële crisis die Azië nu in haar greep heeft”, aldus Talbott.

“Er is een verband tussen economische vrijheid en politieke vrijheid, tussen open markten en open samenlevingen, tussen een heldere manier van regeren en de veerkracht van een economie”, zei de Amerikaanse bewindsman.

Overigens signaleert het rapport in China een tolerantere houding tegenover dissidenten in het afgelopen jaar, ook al duurt de toestand voort waarin duizenden mensen om politieke redenen gevangen zitten.

Ook wordt vooruitgang gesignaleerd in Bosnië, waar in het afgelopen jaar het aantal politieke misstanden is afgenomen. Op het punt van de vrijheid van beweging en van vergadering is volgens het rapport eveneens verbetering bereikt. (AP)

Shanghai: een goede plek om het Dagboek af te ronden. Hier presenteert het oude China zich op zijn charmantst, en het nieuwe China zich op zijn doortastendst; hier kan de lange bloederige weg tussen beide even worden vergeten, en is er zicht op een fatsoenlijke toekomst voor mensen die daar lang op hebben moeten wachten.