Op Damrak 1000 puntengrens weer in zicht; Lewinsky's schokeffect op beurzen snel verdampt

ROTTERDAM, 31 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs is de toonaangevende AEX-index weer boven de 950 punten uitgestegen en lijkt de grens van 1000 punten weer in zicht. Gisteren sloot de index die vorige week op 933 punten eindigde op ruim 956 punten. Hoewel dat op zich een goed resultaat lijkt, blijft Amsterdam toch achter bij de ontwikkeling van andere belangrijke Europese beurzen. Zo behaalde deze week de beurs van Londen een hoogterecord met 5434,1 punten. Ook de CAC-40 bereikte deze week een niveau dat het nog nooit eerder had bereikt. De index sloot gisteren op het record van 3172,14 punten.

Hoewel het er aanvankelijk niet op leek kwam het goede nieuws deze week toch uit het westen. Even leek het er op dat de affaire van president Clinton met Monica Lewinsky de stemming op de westerse markten zou gaan bederven. De machtigste man van de wereld zou met een stagiaire scharrelen, het grote I-woord (impeachment) viel, de dollar zakte weg en ook door Wall Street ging een schokje. Het paste ook wel bij de hoogtevrees van de Amerikaanse marktanalisten en handelaars. De aandelenkoersen blijven hoog en de rentenog immer laag. Inflatie en renteverhoging, die daar onvermijdelijk een keer op volgen, liggen op de loer.

Een positieve State of the Union van president Clinton en bemoedigende worden van Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zorgden voor snel herstel. De Lewinsky-val van de dollar was daarmee verleden tijd. Gisteren sloot de handel in dollars bij een koers van 2,06 gulden.

Dat Amsterdam langzamer steeg dan de andere Europese beurzen komt volgens analisten door de voorsprong die het Damrak had op deze markten. Ook het gebrek aan belangrijk bedrijfsnieuws speelde een rol. De grote stroom van kwartaal- en jaarcijfers van hoofdfondsen staat op het punt van uitbarsten.

Biernieuws was er deze week wel op de beurs. De brouwers Heineken en Grolsch leden allebei verlies in de strijd om de Poolse markt. Heineken wilde zijn belang in de Poolse brouwerij Zymiec vergroten van 32 naar 75 procent maar werd teruggefloten door de lokale autoriteiten. Het Amsterdamse bedrijf zou niet meer dan 50 procent van de aandelen mogen bezitten. De koers op het Damrak is sinds begin vorige week met 28,60 gulden (7,5 procent) gedaald naar 354,80 gulden.

Grolsh verkocht deze week z'n deelnemingen in twee Poolse brouwerijen nadat duidelijk was geworden dat de brouwer hier niet een steviger voet aan de grond kan krijgen. Price fighter SAB uit Zuid-Afrika, het Deense Carlsberg en de twee Nederlandse brouwers beconcurreren elkaar op een markt die nu nog relatief klein is, maar wel veel potentie heeft. Beleggers in Grolsch zagen het terugtreden van hun bedrijf als positief nieuws. Het aandeel steeg deze week met 3,70 naar 55,20 gulden.

Volgens analist H. Pluijers van zakenbank Kempen & Co zijn de gebeurtenissen in Polen niet de voornaamste redenen voor de koersbewegingen in deze fondsen. “Ik denk dat Heinekens koersdaling meer het gevolg is van de naweeën van de Azië-crisis.” Pluijers doelt op de Indonesische brouwerij Multi Bintang van Heineken. Door de koersval van de roepia zal de nettowinst van deze onderneming beduidend lager zijn.

Pluijgers vermoedt dat de koersstijging van Grolsch opnieuw het gevolg is van speculatie over een eventuele overname. “Polen speelt misschien een klein beetje mee. De kans dat het bedrijf wordt overgenomen lijkt me een belangrijker reden om te kopen.

Dit gaf het christendom een 'winnende formule', zoals A.N. Wilson opmerkt in zijn biografie Paulus (1997). Het kon zich ermee emanciperen van een joodse sekte tot een verlossingsleer die ook niet-joden aansprak. Theologen bouwden Paulus' theologia crucis, in debat met jodendom en Griekse filosofie, uit tot een ontzagwekkende doctrine. De kerkvaders interpreteerden de kruisdood als een offer aan God, als losprijs waarmee de mensheid uit de macht van de duivel werd vrijgekocht, of als kosmische overwinning op het Kwaad.