NOC*NSF

In het epicentrum van de Nederlandse sportsamenleving heerst onmiskenbaar een vergadercultuur. Praten over sport doen ze vaak en met velen op Papendal, waar sinds maart 1990 het hoofdkwartier van NOC*NSF is gevestigd. Nog even en er dreigt zelfs een tekort aan praatkamers. In de rustieke omgeving aan de Veluwezoom beschikt de zogenoemde sportkoepel namelijk maar over drie vergaderruimten, twee kleine en één grote.

De grote is het meest in trek bij 's lands sportambtenaren. Er gaat geen minuut voorbij of er vindt wel een bespreking plaats. De aanwezigheid van audiovisuele apparatuur en een groot schrijfbord oefenen een enorme aantrekkingskracht uit.

Om overbelasting tegen te gaan wordt aan de hand van een agenda nauwgezet de bezetting van de kamer bijgehouden. Van zomaar naar binnen stappen en even bijpraten is geen sprake. Deze grote kamer doet ook dienst als vergaderruimte van het bestuur van NOC*NSF, dat minimaal één keer per maand bij elkaar komt - tot opluchting van de andere vergaderdieren slechts in de avonduren.

Zonder de aanwezigheid van een grote vergadertafel zou de kamer geen vergaderkamer zijn. Een fraaie door een sponsor bij de opening geschonken notenhouten tafel, waar omheen zestien stoelen staan, dient als pronkstuk. Sinds enige tijd wordt het oog van de vergaderaars onaangenaam getroffen door een diepe kras in het tafelblad. Het verhaal gaat dat een haastige ambtenaar zijn koffertje over de tafel sleepte zonder daarbij acht te slaan op de kwetsbaarheid van de vernislaag.

Gelukkig leidt sinds een jaar een allerliefst poppetje de aandacht van deze vorm van bestuursvandalisme af. Het is een Japans poppetje, een geisha wel te verstaan, dat vorig jaar door de Japanse ambassadeur aan NOC*NSF werd geschonken. Steeds wanneer de bestuurders bij elkaar komen om over de Winterspelen van Nagano te praten, lijkt het poppetje inspirerende signalen uit te zenden. Wanneer over een maand de Spelen voorbij zijn verdwijnt de geisha van tafel. Misschien wordt ze opgeborgen in een kast tussen andere olympische attributen. Misschien krijgt ze een plaatsje in het olympisch museum. Misschien gaat ze wel als geschenk naar de beste vergaderaar van de Nederlandse sportwereld. Want vergaderen en sporten dienen onlosmakelijk met elkaar verbonden te blijven. Praten is op Papendal een sport geworden.

    • Guus van Holland