Monarchie

“Als zij allemaal tegelijk komen te overlijden omdat ze bedorven oesters hebben gegeten, gaan de Hollanders heus niet in Saksen-Coburg op zoek naar een nieuwe koninklijke familie”.

Dat zei de schrijver Harry Mulisch in een documentaire die het Duitse tv-station ZDF gisteren uitzond ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van koningin Beatrix. Volgens Mulisch is de populariteit van de monarchie in Nederland nauw verbonden met de familie Oranje-Nassau.

Prins Claus wijt monarchistische tendenzen in Duitsland aan onwetendheid. De mensen zouden denken dat de Oranjes een leven hebben als in een sprookje, aldus de prins.

Koningshuizen roepen associaties op als met een kus een “kikker in een prins veranderen”. De realiteit is volgens de echtgenoot van koningin Beatrix heel anders: een leven in een “glazen huis” in het teken van “de plicht”. Ook noemde prins Claus Nederland een “republiek met een erfelijke vorst die in nauw contact staat met het volk”.

In Nederland bestaat sedert 1996 een Republikeins Genootschap onder voorzitterschap van voormalig Elsevier-topman P. Vinken. Onlangs richtten Amsterdamse studenten met steun van gemeenteraadslid R. van Duijn een Nieuw Republikeins Genootschap op. Volgens de makers van de Duitse documentaire is het evenwel een “belediging” de afschaffing van de monarchie in Nederland te overwegen. Koningin Beatrix is volgens hen een waardige en moderne monarch, die hard werkt en met wie meer dan 95 procent van de bevolking zich identificeert. (ANP)