Ministers EU voor 'veilige zones' Koerden

BIRMINGHAM, 31 JAN. De landen van de Europese Unie zijn voorstander van 'veilige gebieden' in Turkije en Jordanië om Koerdische vluchtelingen uit de regio op te vangen.

Dit bleek gisteren na een informele vergadering in Birmingham van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

De ministers bespraken hier onder meer het actieplan van de EU om de stroom Koerdische vluchtelingen in te dammen, dat maandag al werd goedgekeurd door hun collega's van Buitenlandse Zaken.

Europees commissaris van Justitie Anita Gradin liet weten zich zorgen te maken over de betrokkenheid van mensensmokkelaars bij het Koerdische vluchtelingenprobleem. “De vluchtelingenstromen zijn veel georganiseerder dan voorheen, ook als gevolg van de rol van criminele organisaties.” Gradin zei dat mogelijk aanpassingen nodig zijn van de Geneefse Conventie over opvang van vluchtelingen. Die voorziet nu niet in uniforme regels voor de opvang van vluchtelingen uit conflictgebieden die in principe binnen korte tijd kunnen terugkeren naar hun land.

Oostenrijk en Duitsland hebben een verzoek ingediend om in de toekomst ook van illegale vluchtelingen vingerafdrukken te kunnen nemen, wat nu alleen nog maar is toegestaan bij asielzoekers. Een van de problemen rondom de Koerdische vluchtelingen is namelijk dat het Verdrag van Dublin (waarin is vastgelegd dat vluchtelingen moeten worden opgenomen in het EU-land van aankomst) technisch niet kan worden nageleefd bij illegale vluchtelingen. Als zij doorreizen naar andere landen en daar asiel aanvragen is niet meer aan te tonen waar zij Europa zijn binnengekomen. Van hen worden geen vingerafdrukken genomen omdat zij in theorie onmiddellijk moeten worden uitgezet.

De ministers bespraken gisteren ook de uitbreiding van de Europese Unie met uiteindelijk elf nieuwe landen (Cyprus, Hongarije, Polen, Estland, Tsjechië, Slovenië, Roemenië, Slowakije, Letland, Litouwen en Bulgarije). In mei zullen deze landen een politiek pact ondertekenen waarin zij zich verplichten tot maatregelen ter bestrijding van de georganiseerde misdaad.