Miljardenkrediet voor Lukoil

MOSKOU, 31 JAN. Vijf Westerse banken (ABN AMRO, Citibank, First Boston, Deutsche Bank AG en de Societé Generale) hebben een krediet van anderhalf miljard dollar verstrekt aan de Russische oliemaatschappij Lukoil. De lening voor acht jaar wordt terugbetaald uit olie-inkomsten. President-directeur Viktor Alekperov van Lukoil sprak van “een blijk van groeiend vertrouwen”.

Lukoil ging in november een alliantie aan met Shell en de Russisch gasgigant Gazprom om een bod uit te brengen op het te privatiseren olieconcern Rosneft. De laatste dagen gaat echter het gerucht dat Lukoil zou overlopen naar Sidanko Oil van de Russisch bankier Vladimir Potanin, die samen met British Petroleum een meerderheidsbelang in Rosneft wil nemen. Het krediet aan Lukoil is volgens een communique niet bedoeld voor het bod op Rosneft.