Het maximum

Een paar dagen na het Cap Gemini in Den Haag verkaste de bridgetop naar Londen om mee te doen aan de Macallan Invitational. Of het lag aan het lage Holland gehalte - er deed geen enkel Nederlands paar mee - is niet met zekerheid te zeggen, maar deze Top 16 is qua speelkracht beslist een maatje kleiner dan het Cap.

Naast het rijtje gekende partnerships was het aantal deelnemende vrouwen, filmsterren, sponsors en spelers uit exotische bridgelanden net iets te veel van het goede om te kunnen spreken van een waarlijk topevenement. Niets ten nadele overigens van de Noren Helgemo en Helness. Zij schreven het evenement met ongekende voorsprong op hun naam. Tweede en derde werden de vrouwenparen Smith-Davis (Groot-Brittannië) en Auken-Von Arnim (Duitsland). Geir Helgemo is wel even bezig: een week eerder derde met Tor Helness op het Cap en, samen met de Pool Krzystzof Martens, met overmacht winnaar van de Politiken Top 16 in Kopenhagen eind vorig jaar. In Londen was de marge van Helness-Helgemo ten opzichte van de rest van het veld dermate groot dat Zia Mahmood halverwege zich al afvroeg hoe die Noren het telkens flikten: “What are you paying your opponents?”. En inderdaad, toen een paar ronden later Zia en zijn partner zelf de Noren mochten bestrijden, leek een berg Noorse kronen onder de tafel van eigenaar te zijn verwisseld (er wordt niet met schermen gespeeld):

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen 1072 Harten H2 Ruiten 875 Klaver 97654 West Oost Schoppen 6 Schoppen B983 Harten 108 Harten AVB973 Ruiten AHV1096 Ruiten 2 Klaver AB103 Klaver 82 Zuid Schoppen AHV54 Harten 654 Ruiten B43 Klaver HV

Ondanks de vijfkaart schoppen wordt de zuidhand tegenwoordig als een standaard 1SA opening beschouwd. Het bieden was kort maar krachtig: zuid (Zia) 1SA en west (Helgemo) doublet. Hierop werd rondgepast. Oost-west maakten waar zij recht op hadden, zodat het aantal downslagen het theoretisch maximum besloeg (zeven). NZ min 2000. De bom duiten zal vermoedelijk noord zijn toegeschoven. Hij immers, voormalig jeugdwereldkampioen Andy Robson, verkoos te passen met een kaart, waarop een normale sterveling zou zijn weggelopen naar 2Klaver (min acht- à elfhonderd). In Nederland gaat men onverstoorbaar door met het afwerken van de parencompetities in de hoogste afdelingen. Bij de dames bondsklasse A staan halverwege de internationals Jet Pasman en Anneke Simons aan de leiding. Een van hun concurrenten Janine van Ipenburg en Guusje van Winkel haalden op onderstaand spel (halve slag gedraaid) het maximum:

Zuid gever Noord

OW kw. Schoppen AHV1093

Harten 10

Ruiten 75

Klaver V832

West Oost

Schoppen 542 Schoppen 76

Harten 95 Harten H832

Ruiten V1082 Ruiten 93

Klaver HB109 Klaver A7654

Zuid

Schoppen B8

Harten AVB764

Ruiten AHB64

Klaver -

West Noord Oost Zuid

Van Ipenburg Van Winkel

2Klaver

pas 2Schoppen pas 3Harten

pas 3Schoppen pas 6Schoppen

pas 7Schoppen pas pas

pas

Het biedverloop oogt ongecontroleerder dan het in werkelijkheid is. Twee schoppen over een sterke 2Klaver opening belooft een vijfkaart met twee tophonneurs en 3Schoppen belooft extra goede schoppen, vandaar zuids jump naar zes. Gezien haar overwaarde is noords verhoging naar zeven niet alleen geïnspireerd, maar ook verantwoord te noemen. Oost startte met KlaverA, getroefd op tafel. Janine van Ipenburg speelde nu als volgt verder: HartenA, harten getroefd, klaveren getroefd, harten getroefd, SchoppenAHV, ruiten naar het aas en de vierde harten getroefd. Het totaal aantal slagen was dertien: zes schoppen in de hand, twee afgetroefde klaveren, twee ruiten, HartenA en twee vrije harten. Het groot slem was verder door geen enkel ander paar geboden. 'Bid boldly, play safe', zou Rixi Markus hebben gezegd.