Henk Jochemsen, hoogleraar tegen abortus, euthanasie, geslachtsaanpassing en kunstmatige voortplanting; Op Gods stoel

Hij wordt 'streng in de leer' genoemd en 'fanatiek'. De Vrije Universiteit maakt zich op voor de komst van Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar medische ethiek. Is abortus het werk van de duivel? 'Ik wil niemand veroordelen, maar...' Waarom worden we ziek? Waarom raakt ons lichaam in verval en gaan we dood? De predikant trekt zijn wenkbrauwen op, kijkt rond. “Omdat we niet leven zoals we móeten leven. Omdat we niet leven in de aanwezigheid Gods.”

Het blokuur 4 Mavo. Ik moet hen voorbereiden op het doen van 'Onderzoek in de eigen omgeving'. Moeilijk, zowel voor hen als voor mij, maar dat vertel ik ze niet. Want het is ook heel leuk: ze leren echt naar dingen te kijken, kennis toe te passen en samen te werken. Hier zit een mondeling tentamen aan vast. Mondelingen met deze leerlingen zijn heel erg leuk. Meestal komt een leerling wit en verkrampt binnen en na een minuut of tien zit je samen met de bijzitter en de kandidaat op niveau een geografisch absoluut verantwoord gesprek te voeren over de inrichting van een deel van onze aardkloot.