Han Lammers; Besturen volgens de 'tafelzilvermethode'

DEN HAAG, 31 JAN. Op slechts anderhalf uur reizen van zijn geliefde Schiermonnikoog (“schoonstste plek der aarde” en het eiland van de affaire-Lancée) vervolgt Han Lammers zijn bestuurlijke carrière. Lammers vervangt Hans Ouwerkerk die eerder deze week zijn ontslag heeft ingediend.

Bijna twee jaar geleden bereikte hij de AOW-gerechtigde leeftijd en kwam er onherroeppelijk een einde aan zijn functie van Commissaris van de Koningin van Flevoland. Het leek het einde van bestuurscarrière die in 1970 begon als PvdA-wethouder van Amsterdam, maar gisteren werd bekend dat Lammers het verzoek van zijn partijgenoot Hans Alders, commissaris van de koningin van Groningen, honoreert om waarnemend burgemeester van Groningen te worden.

Lammers is in 1931 geboren in Amsterdam. Zijn politieke roots liggen in de jaren zestig en zeventig. Hij was één van de voormannen van de Nieuw Links-beweging in de Partij van de Arbeid. Nieuw Links zette zich met tien radicale stellingen af tegen de zittende bestuurselite in de PvdA. Nederland zou een republiek moeten worden zodra “de regering van Koningin Juliana” eindigde, Nederland zou de DDR moeten erkennen en eventueel uit de NAVO treden als de toenmalige koloniale macht Portugal lid zou blijven.

Lammers was toen journalist bij de Groene Amsterdammer; vier jaar na publikatie van 'Tien over rood' vond hij zijn plaats in het stadsbestuur van Amsterdam, werd er 'metro-wethouder' waarna hij van zijn partij (en van de regering) naar de polder mocht, eerst als landdrost en naderhand als Commissaris der Koningin van Flevoland.

In een gesprek met deze krant twee jaar geleden heeft Lammers wellicht iets prijsgegeven van de manier waarop hij Groningen tot 1 oktober gaat besturen.

“Toen Samkalden burgemeester van Amsterdam was, hanteerde hij de methode van het tafelzilver”, vertelt Lammers. Dat betekent dat in geval van conflicten een bijeenkomst wordt belegd. “Dan praatten we de boel uit. Er werd een glas op gedronken en dan was het weer gebeurd.”