Financiele betrouwbaarheid Azie

De financiële crisis in Zuidoost-Azië heeft de kredietwaardigheid van veel landen aangetast. Investeren in of lenen aan Thailand, Maleisië, Indonesië en Zuid-Korea is daardoor veel onzekerder dan een jaar geleden.

Het Amerikaanse bureau Moody's stelt voor bedrijven en landen 'rapportcijfers' op die de financiële betrouwbaarheid weergeven. De cijfers zijn gebaseerd op factoren als betalingsgedrag, rente-ontwikkelingen en de koers van de nationale munt.

De ratings kunnen ook hun weerslag hebben op de beurskoersen van bedrijven die hebben geïnvesteerd in landen die door Moody's lager wordt geclassificeerd, zoals in Azië. Sommige Europese banken hebben daarom al zogeheten profit warnings laten uitgaan: zij verwachten een lagere winst te behalen door hun toegenomen risico's in Azië.

Uit de crisis daar is intussen gebleken dat de ratings van Moody's zelf ook een risicofactor zijn. Zuid-Korea bijvoorbeeld stond een jaar geleden nog zes treden hoger op de betrouwbaarheidsladder en zal misschien nog verder kunnen zakken. De financiële wereld heeft Moody's daarom gekritiseerd.