Euro halveert de AEX-index

ROTTERDAM, 31 JAN. Door de invoering van de euro zal de AEX-index begin volgend jaar worden gehalveerd. De directie van beursbedrijf Amsterdam Exchanges ziet af van een eerder plan om de index op de huidige hoogte te houden. De reden van de verandering is dat vanaf 4 januari 1999 de aandelenkoersen in euro's worden berekend. Aangezien een gulden ongeveer een halve euro waard is zullen ook de aandelenkoersen en dus de index, die hiervan een graadmeter is, worden gehalveerd.

Het eerdere voorstel van de beursdirectie om de huidige waarde van de index te handhaven door een herberekening is door de marketmakers van de optiebeurs afgewezen. En dat terwijl de directie juist ten behoeve van de marketmakers de index ongemoeid wilde laten. Volgens de marketmakers zou een index met een ongewijzigde hoogte leiden tot hogere transactiekosten met uiteindelijk een lagere omzet als gevolg. Dit zou hen meer kosten dan het omvormen van lopende optiecontracten op de AEX-index. De omvorming heeft tot gevolg dat Beursplein 5 binnen de beurzen op het Europese vasteland een uitzondering zal zijn. De directies van de Duitse en Franse effectenbeurzen passen na de invoering van de euro hun rekenformules wel aan, waardoor de CAC-40 en DAX-index niet veranderen.