Ergernis om methoden; Aanklager zaak Clinton onder vuur

WASHINGTON, 31 JAN. De onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, die onderzoekt of president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed of het aanzetten tot meineed, komt steeds meer onder vuur te liggen. De populariteit van de president blijft intussen toenemen.

De kritiek op Starr is deels afkomstig van het Witte Huis. De adviseurs van Clinton hebben in het huidige seksschandaal voor een strategie gekozen waarin het zwart maken van Starr een belangrijke plaats inneemt. Hillary Clinton bijvoorbeeld verweet Starr eerder deze week dat zijn onderzoek deel uitmaakt van een “reusachtige rechtse samenzwering”.

Maar de manier waarop Starr zijn onderzoek uitvoert, wekt ook buiten het Witte Huis ergernis op. Het weekblad The New Republic bijvoorbeeld verwijt Starr het gebruik van “griezelige middelen van een politiestaat” om daarmee de president “te vernietigen”. Het blad doelt erop dat FBI-agenten in opdracht van Starr een intiem gesprek tussen Monica Lewinsky en haar vriendin Linda Tripp hebben gearrangeerd, dat gesprek hebben afgeluisterd en opgenomen, en vervolgens de voor Clinton meest belastende informatie daaruit hebben laten uitlekken.

Starr en zijn medewerkers verhoorden gisteren achter gesloten deuren opnieuw twee getuigen voor een grand jury (kamer van onderzoek). Voormalig plaatsvervangend stafchef van het Witte Huis Evelyn Lieberman werd verhoord omdat zij verantwoordelijk was voor de overplaatsing van Lewinsky van het Witte Huis naar het Pentagon. Bob Weiner, woordvoerder van drugs-tsaar Barry McCaffrey, werd verhoord hoewel hij volgens eigen zeggen Lewinsky niet kent en ook niets weet van haar contacten met de president.

Weiner en zijn vrouw, die in Maryland wonen en daar actief zijn in Democratische partij, mobiliseerden eerder deze week telefonisch enkele vrienden en partijgenoten om een aanklager te laten nagaan of Linda Tripp de wet van de deelstaat overtrad, toen ze in haar huis in Maryland telefoongesprekken met Lewinsky opnam. Volgens Weiner had hij 24 uur later een dagvaarding ontvangen.

“Dit is Big Brother op zijn ergst”, aldus Weiner, die sprak van een heksenjacht. “Dit waren persoonlijke telefoongesprekken, vanuit ons eigen huis, met vrienden van de Democratische club. Kan het Amerikaanser? We deden dit niet in overleg met wie dan ook in het Witte Huis”.

Tripp gaf gisteren een verklaring uit waarin ze zegt dat ze aanwezig was toen Lewinsky een nachtelijk telefoontje van de president ontving. “Ik heb ook een aantal bandjes gehoord die ze van hem had.” Tripp vraagt er begrip voor dat ze naar aanklager Starr is toegestapt:“Ik voelde dat ik risico liep als ik in het proces van Paula Jones de waarheid zou spreken, omdat de president, via zijn advocaat, over mij heeft gezegd 'ze kan niet vertrouwd worden'.”

Tripp noemt Lewinsky “een intelligent, zorgzaam en genereus mens - die slechte keuzes heeft gemaakt. Ze zat niet achter hem aan, ze werd uitgenodigd. Ze heeft niet gefantaseerd, de waarheid is sensationeel genoeg.”

Verschillende opiniepeilingen geven aan dat de populariteit van de president ondanks het schandaal blijft stijgen. Volgens een peiling van CBS vond op woensdag, de dag na de State of the Union, 73 procent van de Amerikanen dat Clinton zijn werk goed doet (vorig weekeinde was dat nog 56 procent). Dit zijn de hoogste waarderingscijfers die Clinton ooit gehad heeft. De populariteit van de president is zó gestegen, grapte David Letterman, dat hij nu al zijn volgende schandaal voorbereidt.

Minder dan de helft van de Amerikanen (42%) gelooft dat Clinton een verhouding met Lewinsky heeft gehad. Meer dan de helft (56%) vindt dat Clinton de eerlijkheid en integriteit heeft om een effectief president te zijn. Een CNN-peiling geeft aan dat 57 procent van de Amerikanen wil dat Starr zijn onderzoek naar het seksschandaal staakt.