Duitsland waarschuwt Iran om doodvonnis

BONN, 31 JAN. Duitsland heeft Iran gewaarschuwd dat de betrekkingen “zwaar belast” worden als de regering in Teheran besluit een Duitse zakenman te executeren. De zakenman werd eerder deze week ter dood veroordeeld omdat hij een seksuele relatie onderhield met een moslim-vrouw.

“Dit vonnis is in strijd met alle principes van mensenrechten en rechtvaardigheid”, aldus een woordvoerder van het ministerie in Bonn. Het ministerie heeft inmiddels de Iraanse zaakgelastigde ontboden om over de zaak te overleggen.

Het doodvonnis komt op een moment dat de betrekkingen tussen Duitsland en Iran juist aan het verbeteren waren. Deze bereikten een dieptepunt nadat een Duitse rechtbank tot de conclusie kwam dat het Iraanse leiderschap achter een moordaanslag op Iraanse Koerden in 1992 in Berlijn zat. Maandag nog besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie te onderzoeken of de zogeheten kritische dialoog met Iran, die na de uitspraak van de Duitse rechtbank werd opgeschort, kan worden hervat. (Reuters)

Shanghai: een goede plek om het Dagboek af te ronden. Hier presenteert het oude China zich op zijn charmantst, en het nieuwe China zich op zijn doortastendst; hier kan de lange bloederige weg tussen beide even worden vergeten, en is er zicht op een fatsoenlijke toekomst voor mensen die daar lang op hebben moeten wachten.