China tegen militaire actie; Clinton belt met Chirac over Irak

WASHINGTON/PARIJS, 31 JAN. De Amerikaanse president, Clinton, en zijn Franse ambtgenoot, Chirac, hebben gisteren telefonisch overlegd over mogelijke militaire actie tegen Irak, aldus de woordvoerster van Chirac.

Clinton zou Chirac er over de telefoon hebben gezegd dat “het duidelijk is dat er niet veel tijd meer over is voor een diplomatieke oplossing”. Volgens de woordvoerster van Chirac gaat de Franse president de Iraakse leider Saddam Hussein waarschuwen voor de “zeer ernstige gevolgen die volharding in zijn huidige houding mogelijk ten gevolge heeft”. De woordvoerster voegde daar aan toe dat “Frankrijk een voorkeur heeft voor de diplomatieke route (om het conflict op te lossen red.). Het zal zijn inspanningen daartoe verhogen.”

China heeft zich gisteren uitgesproken tegen militair ingrijpen in Irak. “We roepen alle partijen op om zich te beheersen en hun verschillen op te lossen door dialoog en andere vreedzame middelen”, aldus de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, onderstreepte gisteren na overleg in Madrid met haar Russische ambtgenoot Primakov dat volgens de Verenigde Staten “alle diplomatieke opties praktisch zijn uitgeput” en dat het tijd is “om fundamentele beslissingen te nemen”. Primakov daarentegen drong er op aan “de diplomatie op effectieve wijze in te zetten om de problemen waar we voor staan, op te lossen.”

Volgens bronnen bij het Amerikaanse ministerie is het zeer waarschijnlijk dat de Verenigde Staten extra vliegtuigen en enkele duizenden extra manschappen naar de Golf gaan sturen. De Verenigde Staten beschikken over 325 vliegtuigen in de regio, waarvan meer dan honderd gestationeerd zijn op twee vliegdekschepen. De ongeveer tweeduizend extra manschappen voor het gebied zouden moeten deelnemen aan al eerder afgesproken militaire oefeningen met het leger van Koeweit. Een onzer redacteuren in Davos voegt hieraan toe: Secretaris-generaal Kofi Anan zei gisteravond tijdens een bijeenkomst met journalisten in de marge van het World Economic Form in Davos, dat aan een eventuele militaire actie tegen Saddam Hussein “bij voorkeur” een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad vooraf moet gaan. “Dat vergroot de legitimeit.” Hij zegt te hopen dat de situatie met Saddam Hussein “nog niet hopeloos is”. In deze crisis zijn er nu volgens hem geen “goede opties” meer over. Saddam Hussein noemde hij koppig en zeer tegendraads. Ook Kofi Anan geeft de voorkeur aan een diplomatieke oplossing van de crisis.