'Bonn steunt Duisenberg'

BONN, 31 JAN. Duitsland steunt nog steeds de kandidatuur van Wim Duisenberg voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit blijkt uit een vraaggesprek in deze krant met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel.

Kinkel spreekt tegen dat Duitsland van mening is veranderd nadat Frankrijk in november vorig jaar met een eigen kandidaat, Jean-Claude Trichet, kwam. Duitsland heeft in het verleden altijd de benoeming van Duisenberg gesteund. “Wie zegt u dan dat wij niet consequent zijn?”, zegt Kinkel desgevraagd. “Wie heeft u dan gezegd dat wij van mening zijn veranderd? Schrijft u dat maar op!”

Kinkel zegt ook: “Wij worden geconfronteerd met het feit dat de Fransen een kandidaat hebben aangewezen en wij nu in Europa consensus moeten zien te bereiken.” Over de uiteindelijke keuze wil de minister zich niet uitlaten, en ook niet over de mogelijkheid van een compromis waarbij Trichet Duisenberg na drie of vier jaar zou aflossen. “Wij zijn bezig de gesprekken voor een verstandige oplossing te voeren. Ik wil niet aan een nieuwe golf van speculaties bijdragen. Er zal binnen afzienbare tijd opheldering zijn, vóór de beslissende EU-top op 2 en 3 mei”, zegt Kinkel. Hij is “heel bezorgd” over de scepsis van de Duitse en Nederlandse bevolking in opiniepeilingen over de euro, maar dit mag volgens hem de munt niet tegenhouden.