Amnesty tegen terechtstelling door injecties

LONDEN, 31 JAN. Amnesty International heeft gisteren artsen in de Verenigde Staten, China, Taiwan en de Filippijnen opgeroepen geen medewerking te verlenen aan het uitvoeren van de doodstraf door middel van een dodelijke injectie. “Het is niet de taak van medisch personeel om deel te nemen aan een door de staat opgelegde moord, om welke misdaad het ook gaat”, aldus de organisatie in een rapport.

Volgens Amnesty is het onjuist te veronderstellen dat executie door middel van een dodelijke injectie 'menselijker' zou zijn dan door - bijvoorbeeld - ophanging of de electrische stoel. In de praktijk, aldus Amnesty, duurt het soms meer dan twee minuten voordat de dood daadwerkelijk intreedt.

In de Verenigde Staten zijn sinds 1977, toen terechtstelling door middel van een injectie werd ingevoerd, 267 ter dood veroordeelden met behulp van deze methode om het leven gebracht. In meer dan de helft van de Amerikaanse staten waar executie door middel van een injectie is toegestaan, eist de wet dat er een dokter bij de terechtstelling aanwezig is. De beroepsvereniging van Amerikaanse dokters is van mening dat artsen niet aan zulke terechtstellingen mee zouden moeten werken.

In juli vorig jaar besloot ook China om executies door dodelijke injecties uit te gaan voeren. Sindsdien zijn er, aldus Amnesty, 24 ter dood veroordeelden met deze methode om het leven gebracht. In Taiwan is, voor zover bekend, één gevangene met een dodelijke injectie geëxecuteerd. In de Filippijnen mag de methode vanaf volgende maand worden toegepast, terwijl in Guatemala nog over de methode wordt gediscussieerd. (AFP, AP)